AMD benadrukt overwinning in wording op Intel

Terwijl Intel zijn CPU-GPU-superchip heeft uitgesteld, grijpt AMD de kans om aan te stippen dat zijn exemplaar wel op schema zit, en bovendien essentieel is in de huidige context van technologische ontwikkeling.

AMD laat weten dat het in de tweede helft van dit jaar zijn Instinct MI300 officieel zal voorstellen. De brede algemene beschikbaarheid voor de accelerator staat gepland voor 2024. Dat AMD’s CTO Mark Papermaster daar fijntjes op wijst tijdens de Morgan Stanley Technology, Media en Telecom-conferentie, is een subtiele steek naar Intel.

De MI300 wordt immers een superchip die 24 Epyc Genoa-CPU-kernen combineert met een CDA 3-GPU en HBM3-geheugen. Intel wilde ook zo’n chip lanceren onder zijn GPU-aanbod met codenaam Rialto Bridge, maar die line-up is intussen afgevoerd. Opvolger Falcon Shores is uitgesteld naar 2025 en het lijkt er intussen ook op dat een combinatie van CPU en GPU niet tot de eerste golf van Falcon Shores-hardware zal behoren. AMD staat hier op het punt om op een drastische manier het voortouw te nemen.

Essentieel voor de toekomst

Dat is belangrijk volgens Papermaster, die aanstipt dat chips zoals de hybride CPU-GPU MI300 essentieel zijn in de huidige context. De Wet van Moore is immers niet meer ijzersterk, waardoor de kost van meer transistordichtheid wel degelijk oploopt. De oplossing is voor een stuk om efficiëntere chips op maat te bouwen. In het geval van AI- en HPC-workloads is een hybride SoC met een combinatie van CPU, GPU en geheugen daar een prima oplossing voor.

AMD staat niet alleen in die overtuiging: Nvidia noemt zijn versie de Grace-superchip en combineert daarop ARM-gebaseerde rekenkernen met geheugen en GPU-rekenkracht. Intel weet dat de toekomst van rekenkracht voor een stuk die richting uitgaat en wilde daar in zijn roadmaps aan tegemoet komen, maar lijkt daar nu niet in te slagen. In x86-land zal er binnenkort maar één superchip zijn: die van AMD.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home