5G-veiling na drie weken vroeger dan verwacht afgerond

5G antenne

Na een kleine drie weken is de 5G-veiling vroeger dan verwacht afgerond. Dat heeft mogelijk invloed op de opbrengsten. Later vandaag zal het BIPT waarschijnlijk meer uitleg geven over het resultaat van de veiling.

Na de goedkeuring van de deelname van vijf mobiele operatoren eerder dit jaar is telecomregulator BIPT drie weken geleden gestart met de 5G-veiling. De betrokken partijen hielden rekening met een lange biedingsronde die tot augustus kon duren, maar vroeger dan verwacht is alles al geveild. Het BIPT meldt dat de veiling 1,2 miljard euro heeft opgebracht. Met hun aankoop garanderen operatoren een stuk spectrum voor de komende 20 jaar.

Hoe hoger de biedingen, hoe langer de veiling in principe duurt. Ondanks de korte biedingstijd ligt het opgehaalde bedrag toch significant hoger dan de instapprijs van 800 miljoen euro. De totale opbrengst van de 5G-veiling zal pas duidelijk worden wanneer de laatste biedprocedure voorbij is. De 1.400 MHz-band voor extra 5G-capaciteit moet nog onder de hamer later dit jaar. Dat is ook de enige waar maar drie providers een kandidatuur hebben ingediend. De instapprijs voor de 1.400 MHz-band ligt vast op 46,5 miljoen euro.

BIPT 5G veiling
Bron: BIPT

Iedereen spreekt over de ‘5G-veiling’, maar in feite worden alle spectrums opnieuw aangeboden, ook de 2G-, 3G-, en 4G-frequenties. Vier van de vijf goedgekeurde operatoren hadden zich al gemeld voor het basispakket dat ze in maart reserveerden voor een gegarandeerde nationale dekking. Enkel NRB (Network Research Belgium) koos er niet voor om deel te nemen.

Vijf nationale telecomproviders

Het BIPT deelt na afloop van de veiling officieel de namen van de deelnemers: Telenet, Proximus, Orange, Citymesh en NRB. Citymesh en NRB focussen vooral op de zakelijke markt met hun kandidatuur, al kijkt Citymesh ook naar de particuliere markt om de huidige drie telecomproviders het vuur aan de schenen te leggen. Het meldde zich voor het volledige spectrumpakket en bundelt de krachten met IT-specialist Cegeka.

lees ook

5G-netwerk-as-a-Service van AWS botst tegen Belgische licentievoorwaarden

Na de veiling van het laatste stukje spectrum kijkt het BIPT of er nog bandbreedte vrij is in de 3.400 MHz – 3.800, MHz-band. Is dat het geval, dan komt er een koninklijk besluit voor private netwerken. Aanbieders zoals NTT, AWS en Cisco zien heel wat brood in private 5G-netwerken met kant-en-klare as-a-Service-diensten, maar kunnen vandaag nog niets betekenen in België.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.