Ericsson en iSea bouwen 5G-testnetwerk in stad Antwerpen

Port of Antwerp
De haven van Antwerpen zet in ons land sterk in op Blockchainprojecten.

Het 5G-testnetwerk is een volgende stap in de verdere digitalisering van het beveiligings- en veiligheidswerk. Serviceprovider iSea is samen met Ericsson en de stad Antwerpen verantwoordelijk voor de uitrol. Het 5G-testnetwerk is actief in groot Antwerpen en het Antwerpse havengebied.

Het 5G-testnetwerk krijgt de naam Minerva en speelt volgens iSea een cruciale rol in de verdere digitalisering van de haven, de openbare veiligheidsdiensten en noodhulpdiensten. De huidige noodnetwerken zijn voornamelijk gericht op basisspraakdiensten, met beperkte ondersteuning voor datadiensten. Via het 5G-netwerk kan het veilig en snel gegevens delen alsook beelden en video, kritische IoT, lage latentiecontrole, network slicing, verhoogde beschikbaarheid en veerkracht.

Het Antwerpse testnetwerk maakt gebruik van de 700 MHz RAN- en Core-technologie van Ericsson en is al opgezet onder beheer van iSea. Testen omvatten onder meer de live en ononderbroken videostreaming van verschillende vaste en mobiele camera’s naar een centraal operatiecentrum. Daar worden de interventies van de openbare veiligheid en de first response teams gecoördineerd.

Stad Antwerpen

Aan de hand van network slicing, een uniek kenmerk van 5G-technologie, kunnen de lokale politie, brandweer, havenautoriteiten en particulieren hun netwerken onafhankelijk controleren en optimaliseren. Dankzij het core-netwerk kan het kritische breedbandnetwerk beheerd en gecontroleerd worden, wat de informatiebeveiliging waarborgt en de gegevensintegriteit beschermt.

Het testnetwerk levert rechtstreeks lokale gegevens af zonder dat er openbare internettoegang of doorvoer nodig is, wat de netwerk- en databeveiliging aanzienlijk verhoogt.

5G speelt in op de verschillende noden en use cases die deze diensten in hun dagelijkse werking nodig hebben.

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, beaamt het belang van 5G: “Voor de stad Antwerpen zijn mobiele netwerken cruciaal, zowel voor de toekomstige digitalisering als voor de versterking van het multidisciplinaire ecosysteem van het Antwerpse politiekorps, de brandweer en de haven van Antwerpen. 5G speelt in op de verschillende noden en use cases die deze diensten in hun dagelijkse werking nodig hebben.”

Het hele havengebied

Annick De Ridder, Antwerps schepen bevoegd voor haven: “Dit 5G-testnetwerk met Ericsson-technologie behelst het hele havengebied. Het netwerk zal niet alleen de toekomstige havenoperaties vanuit nautisch, veiligheids- en ecologisch perspectief ondersteunen, maar vormt ook de ideale basis voor de ontwikkeling van snelle 5G-toepassingen die we kunnen gebruiken voor automatisering, logistiek, veiligheid en beveiliging.”

Valentijn Vande Keere, CEO van iSea: ” Er staan nog veel opportuniteiten en toepassingen in het vooruitzicht. Nieuwe technologieën zoals 5G scheppen mogelijkheden voor de creatie en verdere groei van lokale expertise, duurzaam ondernemen en waardevolle jobs.”

Rémi de Montgolfier, algemeen directeur Ericsson Belux: “We zijn trots dat we deel uitmaken van het Antwerpse proefproject. Mobiele technologie wordt een hoeksteen in de toekomstige openbare veiligheidsnetwerken, in functie van een grotere openbare veiligheid en in het voordeel van de noodhulpverleners.”

Tip: BIPT stelt voorlopige 5G-oplossing voor

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home