5G maar dan matig: Qualcomm schuwt spektakel met Snapdragon X35

Wil je 5G, maar dan iets slechter? Dan heeft Qualcomm de juiste modem voor jou. De Snapdragon X35 werkt met de zogenaamde RedCap-versie van 5G.

Qualcomm introduceert de Snapdragon X35. Dat is een 5G-modem op maat van 5G NR-Light, of 5G RedCap. RedCap staat voor Reduced Capability. De NR-Light-versie van 5G is een variant van de standaard die over de hele lijn minder presteert dan de volledige versie van 5G. NR-Light moet wel krachtiger zijn dan een andere erg lichte variant van 5G, die eerder al ontwikkeld werd op maat van IoT.

Volgens Qualcomm vult NR-Light zo een groot gat tussen langs de ene kant mission critical 5G, met de laagst mogelijke latency en de hoogst mogelijke snelheid, en langs de andere kant IoT-5G waar capaciteit en batterijleven centraal staan. NR-Light voorziet een middenweg met een iets hogere latency en een iets lagere doorvoersnelheid, in ruil voor minder belasting van de batterij.

Veel gebruiksscenario’s

De verdunde versie van 5G is nog steeds goed voor 150 Mbps downstream-snelheid en 50 Mbps upstream, maar maakt gebruik van minder antennes, beperktere bandbreedtes, minder modulatie en een lagere transmissiekracht. Qualcomm geeft een allegaartje aan voorbeelden waarvoor 5G RedCap geschikt is, van realtime tracking van sensoren in slimme steden over beveiligingscamera’s tot wearables en tablets. De fabrikant wil vermoedelijk niet in de eigen voet schieten, maar deze bescheiden maar adequate versie van 5G lijkt ons ook op maat gemaakt van instap- smartphones.

lees ook

Qualcomm integreert SOS-satellietdienst in Androidtelefoons

In ieder geval heb je vandaag maar één modemkeuze wanneer je 5G NR-Light wil omarmen: de Snapdragon X35. De modem moet de adoptie van 5G versnellen, al is die versnelling niet voor morgen. Pas later dit jaar gaat Qualcomm samples uitsturen, zodat beschikbaarheid van toestellen met de X35 op zich laat wachten tot ten vroegste rond het einde van het jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home