12.000 AMD Epyc Rome-cpu’s drijven nieuwe supercomputer aan

Archer 2 hpc amd epyc

Het VK wil met Archer 2 één van de krachtigste supercomputers van Europa huisvesten. De supercomputer wordt in elkaar gebokst door Cray en maakt gebruik van AMD’s Epyc Rome-chips.

AMD mag een nieuw streepje achter zijn naam zetten na een mooie overwinning op Intel. De Archer 2-supercomputer, die in het VK wordt gebouwd, krijgt 11.969 Epyc Rome-chips aan boord. Gecombineerd met gpu’s ‘van de volgende generatie’ moet Archer 2 een piekprestatieniveau van 28 petaflops halen. Het UK Research & Innovation (UKRI)-centrum bestelde het HPC-systeem bij Cray (recent overgenomen door HPE) ter vervanging van de intussen ietwat verouderde Archer 1 uit 2013.

De chips in kwestie hebben 64 rekenkernen aan boord, goed voor een totaal van 748.544 rekenkernen en dubbel zoveel threads. De chips zullen aan 2,2 GHz draaien en worden voorzien van waterkoeling in 23 van Crays eigen Shafta-kasten. De specificaties suggereren dat de processors van dienst Epyc 7742-chips zijn, al dan niet in een licht aangepaste configuratie.

Het systeem is opgebouwd uit 5.848 nodes. Daarin vind je verder nog 14,5 PB aan RAM-geheugen, een 1,1 PB flashbuffer en 1+1 PB aan NetApp FAS8200-opslag in disaster recovery-modus. Interconnect van dienst komt opnieuw uit de stal van Cray zelf: 100 Gbps-Slingshot vormt de lijm van het systeem.

Snelste van Europa

Vergeleken met de huidige Top 500 van snelste systemen krijgt het nieuwe systeem een vijfde plaats. Oplevering is echter pas voorzien tegen mei volgend jaar. Dat zorgt ervoor dat de werkelijke ranking enkele plaatsen lager zal uitdraaien. Op papier wordt het systeem eveneens het krachtigste van Europa, al zal dat zeker niet lang zo blijven. Een Europees initiatief heeft immers de ambitie om volgend jaar verschillende pre-exascale-systemen online te brengen. Relatief snel daarna wil de EU zijn eerste exascale-supercomputer afwerken.

In de VS wordt er al getimmerd aan exascale-systemen. In 2021 moet Frontier daar online gaan met een piekrekenkracht van maar liefst 1,5 exaflops. Dat systeem wordt eveneens gebouwd voor Cray, opnieuw met AMD-hardware binnenin. Waar Intel Xeon nog steeds het duidelijke overgewicht heeft in de top 500 van ‘s werelds krachtigste systemen duiden de recente bestellingen bij AMD voor high-end-systemen erop dat de hardware van de Intel-concurrent in de smaak valt en minstens als evenwaardig wordt beschouwd. Dat AMD bovendien scherp concurreert op prijs zal naar alle waarschijnlijkheid ook geen kwaad kunnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home