De Dell EMC PowerOne is wat het bedrijf een volledig autonome server noemt. Het volledig geïntegreerde ding rolt kant en klaar van de band en heeft een slimme automatiserings-engine aan boord, die het complexe en tijdrovende configuratie- en implementatiewerk overneemt van IT-specialisten.
IT-beheerders moeten zeggen wat ze willen, en dat moet vervolgens gebeuren zonder dat ze daar hun kostbare tijd aan moeten besteden. Dat is het uitgangspunt van de PowerOne-server die Dell introduceert tijdens de Dell Technologiers Summit in Austin.
Kant en klaar
Het product is het resultaat van verschillende jaren aan ontwikkeling en consolidatie. De hardware is gebaseerd op een Dell EMC all-in-one-systeem met daarop software van VMware voorgeïnstalleerd. Het is de eerste keer dat Dell een dergelijk kant-en-klaar product met hard- en software voorgeconfigureerd op die manier in de markt zet.
De PowerOne draait echter om de automatiserings-engine onder de motorkap. Die is in staat om configuratie en uitrol van allerhande taken voor z’n rekening te nemen. Als administrator dien je met andere woorden aan te geven dat je een VDI-omgeving wil, voor zoveel mensen en met dergelijke eigenschappen. Vervolgens mag je langs de koffiemachine passeren terwijl de PowerOne provisioneert en configureert.
Talent nuttiger inzetten
Dell speelt hierbij in op een trend in de markt. Zowat iedereen beseft intussen dat IT-personeel schaars is, en dat configuratie en management misschien niet de meest nuttige taken zijn die je de zeldzame talenten kan geven. Terwijl de PowerOne dat werk voor z’n rekening neemt, kan de IT-specialist innovatieve zaken bedenken, die een meerwaarde bieden voor het bedrijf.
De Automation Engine komt met de PowerOne-navigator, waarmee je het ding bedient, maar je kan ook voor verdere automatisering kiezen en de PowerOne-server aan de rest van je omgeving koppelen via API’s. De Engine kan vandaag overweg met Ansible en Kubernetes.
Drie pijlers voor automatisering
Concreet automatiseert de PowerOne drie zaken. Launch Assist staat in voor bijvoorbeeld het hogergenoemde voorbeeld van de uitrol van de VDI-omgeving. Je geeft aan wat je wil, bijvoorbeeld een cluster met capaciteit X, en de uitrol gebeurt volgens best practices waarin dynamische opslagvolumes en compute worden toegewezen. De automatiseringscontroller kan zo’n 2.000 verschillende taken uitvoeren.
Lifecycle Assist draait dan weer de hele tijd op de achtergrond en monitort de infrastructuur. De gekende ‘goede staat’ van de omgeving wordt gemonitord en het PowerOne-systeem onderneemt actie waar nodig.
Dan is er tot slot Expansion Assist. Die assistent kijkt naar je workloads en probeert te anticiperen op de noden. Zo zal je Kubernetes-cluster niet plots zonder voldoende compute vallen. Deze assistent staat of valt wel met de beschikbaarheid van compute, geheugen of opslag. Zelfs een slimme automatiseringstool kan geen rekenkracht toewijzen die niet bestaat.
Beschikbaarheid
De innovatie van Dell lijkt vooral het kant en klare product te zijn. De automatisering vind je immers ook bij andere bedrijven zoals Nutanix. De Dell EMC PowerOne-server komt beschikbaar vanaf 22 november. Het toestel zal onderdeel uitmaken van het pas aangekondigde Dell Technologies on Demand, voor wie de server als onderdeel van een opex-plan wil uitrollen.