Zorgen ‘checkpoints’ voor vlottere Windows-updates?

windows 11

Microsoft sleutelt aan de manier waarop het maandelijkse updates voor Windows 11 wilt uitrollen. Kleinere, cumulatieve checkpoints moeten voor een soepeler updateproces zorgen.

Windows 11 krijgt nu maandelijks een beveiligingsupdate op de tweede dinsdag van de maand, gekend als ‘Patch Tuesday’ in het Windows-universum. Microsoft wil niet afwijken van die traditie, maar hoe die updates naar je pc worden uitgerold, kan wel veranderen. De softwaregigant sleutelt aan een nieuw updatesysteem dat het met de aankomende 24H2-update wil implementeren.

Checkpoints

In een technische blog legt Microsoft uit hoe het een systeem van ‘cumulatieve checkpoints’ op poten wil zetten. Kort samengevat zal iedere Windows 11-update binnenkort als een ‘checkpoint’ geregistreerd worden. Is er een nieuwe update beschikbaar, zal je pc naar het laatste gepasseerde checkpoint kijken.

Het grote voordeel van deze manier van werken is dat updatebestanden kleiner worden, wat het installatieproces soepeler moet maken. Nu zijn Windows-updates cumulatief, wat betekent dat nieuwe features worden toegevoegd aan het updatebestand van de vorige update. Gebruikers die af en toe eens een maandje overslaan, hoeven zo maar één update te installeren om weer bij te zijn. Het nadeel is echter dat een cumulatief updatebestand maar blijft groeien en groeien.

De laatste Windows 11-update van juli bijvoorbeeld was een stevige klepper van 727 MB. Bij het nieuwe systeem zullen enkel ‘incrementele binaire verschillen ten opzichte van de versie van binaire bestanden in het laatste controlepunt’ moeten geïnstalleerd worden bij de update, aldus Microsoft. Heb je de meest recente update geïnstalleerd, zal de eerstvolgende update dus een stuk lichter worden.

Voor IT-beheerders die meerdere bedrijfs-pc’s onder hun hoede hebben, is er een kleine maar. Zij moeten checkpoints en daaropvolgende updates bijhouden en ervoor zorgen dat ze op de juiste manier worden afgeleverd. De beheertools van Microsoft zouden daarbij moeten helpen.

Vanaf Windows 11 24H2

Microsoft gaat de cumulatieve checkpoint-updates eerst uittesten in het bètakanaal. Vanaf de Windows 11 24H2-update zou iedereen moeten worden overgezet. Als alles goed gaat, zal je daar eigenlijk niets van merken. Windows 11 24H2 wordt in het najaar verwacht en is de grote functie-update voor dit jaar. Voor Windows 10 is deze aanpassing niet van tel.

lees ook

Let op: deze Windows 11-versie(s) wordt niet meer ondersteund

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home