SAS Viya-update verbetert AI-beslissingen en visualiseert elke keuze

sas viya

Op SAS Analytics Experience 2019 in Milaan krijgt Viya geautomatiseerde AI-beslissingen om manuele en complexe stappen te elimineren. Elke AI-beslissing wordt duidelijk gemaakt door middel van visuele pipelines. Het platform is voortaan ook compatibel met de IBM Power9-architectuur.

SAS wil zijn AI-oplossingen eenvoudiger en efficiënter maken binnen Viya. De eerstvolgende grote update die vanaf november binnen rolt, bevat nieuwe analytische technieken die toegankelijk zijn voor data scientists en zakelijke gebruikers.

Een van de belangrijke verbeteringen is een intelligent nieuw proces dat een heleboel taken automatiseert door middel van AI. Zo hoef je niet langer manuele en complexe stappen door te lopen om data te transformeren en machine learning (ML) modellen te bouwen. Voortaan kan die hele cyclus, van dataverzameling tot feature engineering en de keuze van algoritme, met één klik worden voltooid.

REST API

Artificiële intelligentie die beslissingen voor jou neemt is handig, maar het wordt zo wel moeilijker om te begrijpen waarom bepaalde keuzes werden gemaakt. SAS heeft daarom extra transparantie ingebouwd in de vorm van visuele pipelines om de ‘black box’ die AI is te doorgronden. Dankzij natural language generation worden resultaten gepresenteerd in verstaanbare zakelijke context. Eens het model is gefinaliseerd, kan het worden uitgerold met één klik.

Om de AI-oplossing van SAS in nog meer zakelijke applicaties te verwerken, stelt het bedrijf de REST API beschikbaar. Ontwikkelaars kunnen zo opensource-code embedden en hun analyses verbeteren. ML wordt verder ook ingeschakeld om datatransformaties voor te stellen. Hiermee kan de datavoorbereidingstijd worden verkleind.

Tot slot hebben SAS en IBM samengewerkt om Viya compatibel te maken op de IBM Power9-chiparchitectuur. Het analyticsplatform biedt ondersteuning voor GPU-acceleratie om machine learning, deep learning en AI-training te versnellen. SAS stelt zich zo extra flexibel op om in zowat elke cloud-omgeving te functioneren.

AI-investering

“SAS heeft eerder dit jaar laten weten dat het 1 miljard dollar zal investeren in AI”, zegt Saurabh Gupta, Director of Advanced Analytics & Artificial Intelligence bij SAS.

“We willen dankzij AI gebruikers helpen om data beter te begrijpen, beheren en analyseren. Hiermee kunnen ze betere en snellere beslissingen nemen. De laatste verbeteringen betreffende onze AI-oplossingen focussen op de automatisering van vele manuele en complexe stappen die nodig zijn om ML-modellen te bouwen.”

Eerder deze maand lanceerde SAS nog ModelOps, een pakket dat SAS Model Manager combineert met een professionele service om bedrijven te helpen om de ‘last mile’ te halen en zo analytische modellen in productie te gebruiken. Eerder vandaag lanceerde SAS de Open Model Manager om opensource programmeertalen Python en R eenvoudig te integreren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home