Zelfs Raspberry Pi ontsnapt niet aan AI-hype

raspberry pi

De AI-trein maakt halte bij Raspberry Pi. De prijs voor het toegangsticket: 70 dollar.

Iedere computer moet tegenwoordig een AI-pc zijn. Ook de microcomputers van Raspberry Pi gaan mee in de trend. In samenwerking met chipmaker Hailo introduceert Raspberry Pi een AI-kit die gebruikers aan hun computer kunnen toevoegen. De kostprijs van de add-on zal zeventig dollar bedragen en is binnenkort verkrijgbaar. Het moederbord van de Raspberry Pi 5 kost zelf 60 dollar (4 GB) of 80 dollar (8 GB).

In een interview met ZDNet spreekt Raspberry Pi CEO Eben Upton van een ‘keerpunt’ voor de microcomputers. Met de kit voeg je een Hailo-8L M.2-accelerator toe aan het moederbord van de Raspberry Pi 5. Het is geïntegreerd met de camerasoftware van Raspberry Pi en kan op AI gebaseerde toepassingen zoals chatbots lokaal op de kleine computer uitvoeren.

raspberry pi ai kit
Bron: Raspberry Pi

13 TOPs

De accelerator voegt 13 TOPs aan AI-rekenkracht toe aan de Raspberry Pi 5. Dat is naar de definitie van Microsoft niet voldoende om de Raspberry Pi nu een volwaardige AI-pc te noemen, maar duwt de prestaties wel aanzienlijk de hoogte in vergeleken met oudere accelerators, benadrukt Upton. De chip is ook ontworpen om efficiënt te werken, met een stroomverbruik van minder dan 2 W en passieve koeling.

De Raspberry Pi-minicomputers zijn voornamelijk populair onder hobbyisten. Voor het bredere publiek werden de afgelopen weken verschillende AI-chips voor laptops en desktops aangekondigd. Qualcomm beet de spits af met de Snapdragon X, tijdens Computex volgde het antwoord van AMD en Intel. De eerste modellen met die chips verschijnen vanaf deze maand met mondjesmaat.  

lees ook

Al deze Copilot Plus-pc’s zijn vanaf juni beschikbaar

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home