Qualcomm kondigt nieuwe VR/AR-chip aan als reactie op de Apple Vision Pro

De Qualcomm Snapdragon XR2+ Gen 2 krijgt veelbelovende specificaties mee en zal debuteren in toestellen van Google en Samsung.

Na jaren van marginale groei in de VR-wereld wil Apple in 2024 de knuppel in het hoenderhok gooien. De Vision Pro maakt sinds zijn aankondiging indruk, maar het bedrijf houdt nog veel geheimen achter. Fabrikanten hopen dat Apple de VR/AR-markt een boost geeft, inclusief Qualcomm.

Het lanceert daarom de Snapdragon XR2+ Gen 2, een hele mondvol, als opvolger van de huidige XR2 Gen 2. De nieuwe chipset kan tot een 4,3K-resolutie per oog leveren aan maximaal 90 Hz. De GPU krijgt een boost van 15 procent vergeleken met de voorganger, de CPU klimt met 20 procent.

De Qualcomm Snapdragon XR2+ Gen 2 ondersteunt meer dan twaalf camera’s die kunnen helpen om bewegingen van je lichaam of je handen te registeren. Wifi 7 zit aan boord, net als een lage latency van 12 ms om videobeelden in kleur weer te geven in de bril voor AR-toepassingen.

Samsung en Google aan boord

Tijdens zijn presentatie vlak voor CES 2024 zegt Qualcomm dat de chip in nieuwe toepassingen van Google en Samsung zal zitten. Of het om een VR/AR-bril gaat of iets anders, is voorlopig onduidelijk. De fabrikant spreekt verder over vijf andere OEM’s die met de chip aan de slag gaan, waaronder HTC, Immersed en Play For Dream. Mogelijk wordt volgende week op de technologiebeurs een tipje van de sluier gelicht.

Wanneer grote merken als Google, Samsung en Apple dit jaar volop hun schouders onder AR/VR zetten, is de markt groter dan initieel gedacht en is de technologie er ook klaar voor. Wordt 2024 het jaar van AR/VR? Volgens Microsoft niet. Het stopte de ondersteuning voor zijn Mixed Reality-platform eind 2023. Het platform probeerde zes jaar om tractie te krijgen, tevergeefs.

De Apple Vision Pro wordt naar verluidt in februari geleverd aan de eerste klanten. Is vanaf dan de hypetrein vertrokken?

lees ook

Windows 11 24H1-update komt in april met Wifi 7

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home