Deze programmeertalen zorgen voor een hoger loon bij ontwikkelaars

programmeertaal

Een week geleden publiceerde Stack Overflow zijn ontwikkelaarsenquête van 2021. Welke programmeertalen het meest (of minst) geliefd zijn en welke talen ontwikkelaars het meeste geld opbrengen, lees je hier.

De ontwikkelaarsenquête van Stack Overflow leert ontwikkelaars veel over programmeertalen. Je kan namelijk terugvinden welke het meest geliefd of gehaat zijn in de sector, en welke talen ervoor zorgen dat je als ontwikkelaar goed verdient.

Geliefd en gehaat

De resultaten van de enquête zijn gebaseerd op de antwoorden van wereldwijd meer dan 83.000 softwareontwikkelaars, in de periode van mei tot en met juni 2021.

Rust staat bovenaan de liefdesladder met maar liefst 86,98 procent van de ontwikkelaars die de programmeertaal graag gebruikt. Daarmee blijft het al sinds zes jaar de nummer 1 van de lijst. Clojure komt op de tweede plek terecht: 81,12 procent van de softwareontwikkelaars stemt voor, 18,88 procent stemt tegen. De rest van de programmeertalen scoren beduidend lager. TypeScript sluit de top drie af met 72,73 procent van de ontwikkelaars die de taal graag gebruikt en 27,27 procent die tegen stemt. Elixir, Julia en Python sluiten hier qua percentages dicht bij aan en sluiten daarmee de top zes af.

Aan de andere kant van het spectrum komen we COBOL tegen: 84,21 procent van de respondenten vindt de programmeertaal maar niks. Ook VBA, Matlab, Objective-C, Groovy en Assembly prijken onderaan de lijst. We merken enkele verschillen op met vorig jaar, maar ook sterke gelijkenissen.  

Gewild

Een deel van de enquête zoomt ook in op de programmeertalen die softwareontwikkelaars het liefst willen toevoegen aan hun repertoire. Stack Overflow baseerde zich hiervoor op het percentage van ontwikkelaars dat niet met de specifieke taal werkt, maar wel interesse heeft om dat te doen.

Python topt de ‘wanted’-lijst met 19,04 procent geïnteresseerde ontwikkelaars, gevolgd door TypeScript (15,29%). Ook JavaScript, Go, Rust en Node.js zitten in de top zes meest gewilde programmeertalen.

Python staat daarmee al vijf opeenvolgende jaren op nummer 1. Rust is dan wel nieuwer, maar Python blijft makkelijk aan te leren en toe te passen over verschillende sectoren heen. Het is één van de meest gebruikte talen ter wereld en de programma’s zijn helder en leesbaar volgens Stack Overflow.

Meest betaald

In de enquête kan je ook terugvinden aan welke programmeertalen softwareontwikkelaars het meeste geld verdienen. Om dit in kaart te brengen, dienden de respondenten hun gemiddeld jaarsalaris in te vullen.

Clojure is daarmee de ‘duurste’ programmeertaal die er is: ontwikkelaars verdienen hier jaarlijks gemiddeld 95.000 dollar mee. Dat is wel 14.000 dollar meer dan wanneer ze F# gebruiken. Elixir en Erlang zorgen allebei voor een opbrengst van 80.077 dollar, gevolgd door Perl en Ruby die beiden 80.000 dollar opleveren. Dart prijkt onderaan de lijst met een opbrengst van maar 32.986 dollar voor softwareontwikkelaars.  

De financiële populariteit kan volgens Stack Overflow wel eens te maken hebben met programmeertalen die sinds de coronapandemie meer gebruikt worden voor online educatie. Zo konden mensen op een makkelijke manier hun vaardigheden opkrikken. Ook hebben ze meer tijd gehad om zelf te leren coderen in de lockdown.  

lees ook

Hackers gebruiken vaker exotische programmeertalen voor malware-ontwikkeling

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home