Microsoft lost Project Reunion 0.5 en brengt oude en nieuwe Windows-apps iets dichterbij elkaar

Windows 10

Microsoft wil de barrière slopen tussen Win32 (Windows API) en Universal Windwos Platform (UWP) met Project Reunion. Versie 1.0 moet eind 2021 klaar zijn.

Op zijn jaarlijkse Build-conferentie lanceerde Microsoft vorig jaar het ambitieuze Project Reunion. Sinds de lancering van Windows 8 zet Microsoft vol in op UWP, maar doorheen de jaren is meermaals gebleken dat de Win32-toepassingen te diep geworteld zitten in het volledige ecosysteem. Ondanks de talrijke motivaties gooit Microsoft het roer om met Project Reunion.

Hiermee wil de softwaregigant ontwikkelaars een eenvoudig platform geven om een goede Windows-app te bouwen. Het verenigt de bestaande Win 32- en UWP-API’s en stelt die beschikbaar los van het OS. Denk daarbij aan tools zoals NuGet. Hiermee krijg je een algemeen platform voor nieuwe apps.

WinUI3 en WebView2

Microsoft geeft nu een update dat het stilletjes progressie boekt en lanceert Project Reunion 0.5 voor ontwikkelaars. In het project zitten previewversies van WinUI 3 en WebView2. Die eerste is een nieuw native UI-framework voor Windows 10 terwijl WebView2 webcontent integreert in een app.

Versie 0.5 van Reunion geeft ontwikkelaars nu toegang tot WinUI3 tekst rendering en localisatie. Het vereist vandaag nog MSIX, iets wat bij versie 1.0 niet meer nodig is. Het doel van Microsoft is om Project Reunion werkend te krijgen op alle versies vanaf Windows 10 1809 (October 2018 Update).

“Doorheen het traject van Project Reunion krijgen apps meer functionaliteiten en zullen ze klaar zijn voor toekomstige doelen zoals packaging, identiteit, AppContainer en aankomende Windows-edities”, aldus Microsoft. De softwaregigant hoopt dat Project Reunion Windows-ontwikkelaars opnieuw op één lijn kan brengen om zo het UWP-Win32-debacle achter zich te laten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home