Microsoft ondersteunt Linux GUI-toepassingen in Windows 10

In zijn nieuwste ontwikkelaarsbuild ondersteunt Microsoft native Linux GUI-toepassingen in Windows 10. Zo kan je Linux-applicaties eenvoudig naast Windows-apps draaien op het OS.

Windows 10 krijgt ingebouwde ondersteuning voor Linux GUI-apps. Microsoft integreert de ondersteuning vanaf Windows Insider Build 21364 in het Dev-kanaal. Die build is voor alle duidelijkheid niet gericht op systemen die je dagelijks gebruikt. Op termijn zal de ondersteuning doorspijpelen naar stabielere uitgaven van Windows 10. Microsoft wil ontwikkelaars met de functionaliteit de mogelijkheid geven om vlot Linux-applicaties te bouwen en te testen rechtstreeks vanuit Windows. De softwarereus kondigde de functionaliteit vorig jaar al aan.

Native ondersteuning

Met de nieuwe functionaliteit kan je grafische Linux-toepassingen draaien naast Windows-apps. Microsoft biedt native ondersteuning, zodat de toepassingen hardware-acceleratie kunnen gebruiken. De Windowsbouwer voorziet meteen ook ondersteuning voor audio en de microfoon.

Met de nieuwe integratie moeten gebruikers zich niet meer bezig houden met het manueel opstarten van een X server. Windows doet het nodige werk op de achtergrond. Wanneer je een GUI-app wil openen, start Windows automatisch een companion system-distriputie met Wayland, X server, Pulse audioserver en andere benodigdheden. Het resultaat is een gestroomlijnde ervaring waarin Linux-applicaties in hun eigen vensters draaien, nieuwe vensters kunnen openen en toegang hebben tot bestanden. Naar gebruikservaring toe lijkt het alsof je een gewone Windows-toepassing hebt geopend.

De functionaliteit past in de steeds bredere ondersteuning van Windows 10 voor Microsoft. Vorig jaar lanceerde Microsoft nog Windows Subsystem for Linux 2. Microsoft heeft de ambitie om Linux-ontwikkelaars alle tools te geven die ze nodig hebben om op Windows 10 te ontwikkelen, zonder dat ze daarbij met een dual boot-systeem moeten werken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home