Windows 10 omarmt voortaan Linux GUI-apps

Windows Linux

Microsoft verbetert het Windows Subsystem for Linux (WSL) met GUI appondersteuning en GPU hardwareacceleratie. Later dit jaar volgt de toevoeging van de volledige Linux-kernel aan Windows 10 met WSL versie 2.

Je kan al langer Linux GUI-apps draaien binnen Windows via een aparte X-server (X11), maar het belangrijkste nadeel daarvan is de belabberde grafische prestaties. Microsoft focust met deze update vooral op ontwikkelaars die Linux IDE (Integrated Development Environments) draaien naast gewone Windows-apps.

Windows 10 krijgt hiermee ondersteuning voor GPU-acceleratie om de prestaties gevoelig op te krikken. Denk daarbij aan machine learning of het trainen van AI-modellen. Wie aan de slag wil gaan met de verbeterde GPU-acceleratie moet nog even wachten. In de komende maanden wordt de functie uitgerold naar Windows 10 Insiders (béta-testers) binnen de Fast Ring.

Extra informatie rond de ondersteuning van Linux GUI-apps volgt eveneens later dit jaar.

Windows Terminal 1.0

Windows wil met de verbeteringen Linux-ontwikkelaars paaien die een Windows-machine als basis gebruiken. Zo werd de Bash-shell enkele jaren geleden al toegevoegd en WSL wordt op dit ogenblik goed omarmd met heel wat ondersteuningstools. Je kan trouwens Ubuntu, SUSE Linux en Fedora in de Windows Store terugvinden sinds 2017.

Lees dit: Windows Terminal getest: 5 functies om meteen te proberen

Tot slot lanceert Microsoft Windows Terminal versie 1.0. De UWP-applicatie werd vorig jaar al in béta beschikbaar gesteld. Wij gingen toen al uitgebreid aan de slag met de nieuwste versie. Versie 0.9 werd midden februari op iedereen losgelaten, de laatste stap richting versie 1.0 die nu klaar is. Je kan de app gratis downloaden in de Windows Store.

Lees al hier het nieuws rond de virtuele editie van Microsoft Build 2020.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home