Microsoft lost greep op standaard-applicaties (een beetje)

Microsoft gaat het eenvoudiger maken voor ontwikkelaars om gebruikers te begeleiden bij de aanpassing van standaard-applicaties in Windows. Binnenkort is het mogelijk om een gebruiker meteen naar het juiste menu te brengen.

Microsoft heeft heel graag dat je Microsoft-applicaties en -diensten gebruikt met Windows. Dat vertaalt zich niet alleen in misplaatste smeekbedes om Edge en Bing te gebruiken, maar ook in een relatief complex  systeem om standaardtoepassingen aan te passen. Om als gebruiker een alternatieve applicatie als standaard in te stellen, moet je door het instellingenmenu navigeren om dat te doen. Zeker voor minder technisch onderlegde mensen, is dat een drempel.

URI

Microsoft oogst consequent heel wat kritiek op zijn monopolistische praktijken rond standaardtoepassingen. Mondjesmaat geeft de Windowsbouwer daarom toe. Zo had je aanvankelijk een hoger diploma computerkunde nodig om de instellingen voor de browser aan te passen, maar maakte Redmond dat intussen minder pijnlijk. In een nieuwe bescheiden toegift zal Microsoft ontwikkelaars de mogelijkheid geven om gebruikers vlotter te begeleiden naar het juiste menu.

Dat gebeurt via een nieuwe uniform resource identifier (URI): een soort hyperlink die ontwikkelaars kunnen gebruiken om iemand vanuit een applicatie naar het juiste hoekje van het instellingenmenu te begeleiden. Een nieuwe API zal er bovendien voor zorgen dat gebruikers toestemming moeten geven door een applicatie zich vastpint op de taakbalk.

Toondoof

In een blogpost spreekt Microsoft over zijn “historische aanpak om mensen de controle te geven over hun Windows-omgeving”, en “ontwikkelaars de mogelijkheid te geven om voordeel te halen uit ons open platform”. Gezien het actieve beleid van Microsoft om eigen toepassingen te pushen en zelfs door de strot van de gebruiker te rammen, lezen die claims best hol. Het klopt dat Windows een open platform is, en gebruikers steevast de controle hebben over welke applicaties ze verkiezen, maar Microsoft stopt de juiste knoppen daarvoor met Windows 11 niet per ongeluk heel goed weg. Wat Redmond nu aankondigt, heeft veel weg van de omarming van het absolute minimum.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home