Programmeren en software ontwikkeling waren in 2020 de populairste keuzes voor mensen die hun kansen op de arbeidsmarkt wilden verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van Red Hat. Bijna één op de 20 volwassenen volgde het afgelopen jaar een training op het gebied van software ontwikkeling.
Uit een onderzoek onder 31.100 Europese volwassenen blijkt dat meer dan de helft van de mensen (51%) een nieuwe skill heeft geleerd sinds het begin van de COVID-19 pandemie. Coderen was de populairste keuze. De belangrijkste reden voor mensen om te leren coderen, was om hun carrièrekansen te verbeteren.
Een op de drie deelnemers gaf aan dat ze met het leren van een nieuwe vaardigheid hun kansen op de banenmarkt wilden verbeteren. In sommige gevallen wilden mensen een carrièreswitch maken. In andere gevallen wilden de deelnemers alvast een vaardigheid leren voor een toekomstige baan of de kans vergroten dat ze hun huidige baan zouden behouden.
Enorme vraag naar IT-personeel
De technologiesector is een van de weinige sectoren die niet is aangetast door COVID-19. Toen de pandemie mensen dwong om te werken en leren vanuit huis, piekte de vraag naar automatisering, cloud en beveiliging. Sommige bedrijven werden gedwongen om hun plannen voor digitale transformatie met tot wel vier jaar te vervroegen.
Door dat alles kwam er een enorme vraag naar goed IT-personeel. Om hun vaardigheden toekomstbestendig te maken, besloten veel werkzoekenden om zich te gaan bekwamen in softwareontwikkeling. Uit cijfers van Red Hat blijkt dat 11% van de nieuwe codeerders werkloos was. Door te leren coderen, wilden deze mensen hun kansen op een baan vergroten.
De toekomst is digitaal
Een groot deel van de mensen die het afgelopen jaar leerde coderen (79%) had nog nooit eerder in de technologie industrie gewerkt. Daarbij had 71% geen diploma in wetenschap, technologie, engineering of wiskunde, ontdekte Red Hat.
“Als de pandemie ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat de toekomst digitaal is”, zegt Red Hat senior vice president Werner Knoblich. “Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen programmeren en software ontwikkeling leren. Vooral mensen met een niet-technische achtergrond”, gaat Knoblich verder.