Intel breidt AI-programma uit om ook kleine ontwikkelaars NPU-gezind te maken

Intel breidt zijn AI PC Acceleration-programma flink uit. De focus ligt niet meer alleen op grotere softwarebedrijven maar ook kleinere partijen en zelfs individuele ontwikkelaars.

Intel vergroot de reikwijdte van zijn AI PC Acceleration-programma. Dat was vooral gericht op grotere softwareontwikkelaars (ISV’s), maar moet nu ook kleine ISV’s en individuele ontwikkelaars aantrekken. De verruimde focus past in de ambitie van Intel om een groot software- en hardware-ecosysteem te bouwen voor AI.

AI-pc’s

De CPU-specialist wil tegen eind volgend jaar 100 miljoen AI-pc’s verkocht hebben. Enige probleem: een AI-pc is niet echt een ding zodra je de deur van het marketingdepartement sluit. Intel doelt op computers met zijn Core Ultra-processors onder de motorkap. Die hebben allemaal een NPU aan boord. Dat is een chiplet die naast de CPU en de GPU staat en gespecialiseerd is in AI-workloads.

De NPU is echter een oplossing op zoek naar een probleem. Het ding kan AI-workloads drastisch accelereren zodat de CPU vrijkomt. Bij videobellen kan je bijvoorbeeld taken zoals achtergrondvervaging en lawaaionderdrukking van de CPU naar de NPU sturen. Zo bespaar je 1,5 tot 2 watt aan stroomverbruik en kan je een uurtje langer bellen op één batterijlading aldus Intel.

Naast videobellen zijn er nog ongeveer 300 andere specifieke functies verspreid over tientallen doorgaans meer gespecialiseerde applicaties die de NPU benutten. Denk daarbij aan toepassingen uit de Adobe-suite zoals Photoshop, of videobewerkingsprogramma’s. Dat is eigenlijk niet zo veel, en al zeker niet genoeg om een grote massa te overtuigen om zijn perfect acceptabele pc om te ruilen voor een zogenaamde AI-pc.

Tegen die achtergrond moet je deze nieuwe aankondiging zien. Intel wil iedereen overtuigen om relevante software te optimaliseren voor de NPU. Hoe meer toepassingen aantoonbaar beter werken op een Intel Core Ultra-processor, hoe sterker het argument voor de AI-pc.

NPU voor iedereen

Het nieuwe AI PC Developer-programma is specifiek gericht op kleine en onafhankelijke ISV’s en moet een naadloze ervaring bieden voor wie AI-technologie wil uitrollen. Het programma omvat toegang tot tools, workflows, een AI-framework en fysieke ontwikkelaar-kits met de recentste Intel-hardware aan boord. In casu is dat een nieuwe Asus NUC 4 Pro. Intel voorziet zijn resource-pagina’s van updates zodat ontwikkelaarts op één plek alle relevante info kunnen vinden.

Het doel van Intel is om op zoveel mogelijk manieren barrières weg te werken voor ontwikkelaars groot en klein om de NPU te omarmen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home