IBM lanceert eerste kwantum-certificering voor ontwikkelaars

IBM kondigt de lancering aan van zijn eerste ontwikkelaarscertificering voor het programmeren van kwantumcomputers. 

De IBM Quantum Developer Certification focust op de eigen softwaretools van IBM en Qiskit in het bijzonder. Qiskit is een software development kit (SDK) van IBM dat gericht is op werken met kwantumcomputers. Met meer dan 600.000 installaties ziet het ernaar uit dat de SDK al aardig populair is. 

Naast de nood om de basis van Qiskit te kennen (het definiëren en uitvoeren van een kwantumcircuit), moeten ontwikkelaars ook de basis van quantum computing zelf leren. Wanneer je bekend bent met Bloch spheres, Pauli matrices en Bell states, ben je klaar om het certificeringsexamen af te leggen. Het examen wordt verstrekt via het Pearson VUE platform. 

Meerdere kwantum certificeringen op komst

Volgens Abe Asfaw, global lead voor Quantum Education en Open Science bij IBM, is deze certificering de eerste van een serie geplande kwantumcertificaten. “We hebben een meerlagige certificering voor ontwikkelaars gebouwd”, aldus Asfaw. 

Asfaw legt uit dat deze eerste laag ontwikkelaars een introductie geeft tot kwantumcircuits. Ze leren hoe ze Qiskit kunnen gebruiken om een kwantumcircuit te bouwen, hoe ze het kunnen draaien op een kwantumcomputer en hoe ze de resultaten kunnen interpreteren. 

“Dit legt de basis voor de volgende serie certificeringen die we aan het ontwikkelen zijn. Deze zullen verbonden zijn aan gebruikssituaties in optimalisatie, chemie en de financiële sector”, zegt Asfaw. 

Dit is het moment om te beginnen met quantum computing

Op dit moment zijn kwantumcomputers enkel nog in staat om relatief eenvoudige taken uit te voeren. Experts zijn het er echter over eens dat de technologie uiteindelijk geavanceerd genoeg wordt om berekeningen aan te pakken die zelfs de meest verfijnde supercomputers niet aankunnen. De technologie ontwikkelt zich snel. IBM is van plan om tegen het einde van 2023 een kwantumcomputer van meer dan 1.000 qubits uit te brengen. 

Hoewel hardware belangrijk is, is het verre van het enige wat nodig is om quantum computing te laten slagen. Er zijn ook algoritmes nodig die de hardware gebruiken om ingewikkelde problemen aan te pakken. Om die algoritmes te bouwen, moeten ontwikkelaars eerst leren hoe ze kwantumcomputers moeten aansturen. Dat is waarom IBM zijn ontwikkelaar certificering in het leven heeft geroepen. 

Quantum computing staat nog in de kinderschoenen, maar de meeste experts in het vak zijn het erover eens dat nu het beste moment is om alvast de basis van quantum computing te leren. Om de overstap naar quantum computing zo makkelijk mogelijk te maken voor ontwikkelaars, heeft IBM veel bestaande tools verwerkt in Qiskit. Werken met tools op circuitniveau heeft bijvoorbeeld veel weg van het schrijven in C. Tools op applicatieniveau. 

Volgens Asfaw is het moeilijkste gedeelte aan dit alles om ontwikkelaars het vertrouwen te geven dat quantum computing al beschikbaar is en dat ze al met kwantumcomputers kunnen werken. “Je hoeft alleen maar een Jupyter notebook te openen en wat code te schrijven in Python, aldus Asfaw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home