Google zet ChromeOS wagenwijd open voor Windows-apps

Chrome

Google voegt Cameyo toe aan ChromeOS. Met de overname wil Google virtuele (Windows)-applicaties vlotter doen draaien op Chromebooks.

Google kondigt met een blog de overname van Cameyo aan. Cameyo werkte al sinds begin dit jaar samen met Google om de virtualisatie-functionaliteiten van ChromeOS uit te breiden. Google omschrijft de overname dan ook als een logische vervolgstap van die samenwerking. Door Cameyo nu naar de kantoren van Google te verhuizen, wil het bedrijf de gebruikservaring voor virtuele applicaties verder stroomlijnen.

Geen VDI, maar VDA

Virtualisatie is een manier om applicaties op een apparaat te draaien zonder het lokaal te hoeven installeren. De applicatie wordt vanuit de cloud gestreamd op een browser. Virtual Desktop Infrastructure (VDI) is een term die je mogelijk bekend in de oren klinkt, maar volgens Google is deze virtualisatietechniek achterhaald. Het verwijst naar een studie van Forrester (in opdracht van Google) dat problemen met latency, beveiliging en beheer met VDI aanhaalt om dat punt te staven.

lees ook

Het wat en waarom van virtualisatie

Cameyo is gespecialiseerd in een andere techniek: virtual application delivery (VAD). VAD maakt een aparte virtuele desktopomgeving overbodig, wat niet alleen de gebruikservaring, maar ook applicatiebeheer aanzienlijk moet vereenvoudigen. In een VAD-omgeving kunnen webgebaseerde als legacy-applicaties naadloos naast elkaar draaien.

Met de overname van Cameyo milt Google op die legacy-applicaties. De virtualisatiemogelijkheden in ChromeOS richten zich nu vooral op zogenaamde progressieve webapplicaties. De diepere integratie van de technologie van Cameyo moet ervoor zorgen dat legacy-applicaties vlot en veilig draaien in ChromeOS.

Deur open voor Windows

Google zegt het niet zo letterlijk, maar zet met Cameyo de deuren van ChromeOS wagenwijd open voor Windows-applicaties. Zo hoopt het ChromeOS ook aantrekkelijker te maken voor de zakelijke markt, die vaak nog steunen op applicaties die ontworpen zijn om in Windows te draaien.

Chromebooks zijn populair bij consumenten en de educatieve markt, maar hebben zakelijke gebruikers nog minder kunnen overtuigen. In welke mate de toevoeging van Gemini en AI-functies daar ook toe zullen bijdragen, valt af te wachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home