Google legt focus op veiligheid in nieuwste Android 13-versie voor ontwikkelaars

Google brengt de tweede ontwikkelaarspreview uit van Android 13. De nieuwe versie legt een sterkere nadruk op beveiliging en privacy en krijgt functies die de gebruikservaring moeten verbeteren.

Android 13 is voor de tweede keer uitgebracht in preview voor ontwikkelaars. De focus ligt voornamelijk op het veiligstellen van de gebruiker en die zijn privacy garanderen. Dat is een belangrijke evolutie aangezien de mobiele markt steeds vaker het doelwit is van schadelijke praktijken.  

“Mensen willen een besturingssysteem en apps die ze kunnen vertrouwen met hun meest persoonlijke en gevoelige informatie en de bronnen op hun apparaten”, schrijft Dave Burke, vp-engineering bij Android, in de aankondiging.

lees ook

Cybercriminelen richten zich tot mobiele markt om bedrijfsnetwerk binnen te dringen

Twee vliegen in één klap

De verhoging van de veiligheid moet zijn vruchten ook afwerpen op vlak van gebruiksgemak. Android 13 bouwt bijvoorbeeld standaard toestemmingsverzoeken in, waardoor apps eerst toestemming moeten vragen aan een gebruiker om notificaties te sturen.

Een andere beveiligingsfunctie die naar Android 13 wordt gebracht, is het intrekken van toestemming door de applicatie. Apps kunnen machtigingen opnieuw verwijderen als de toegang tot een onderdeel van de smartphone niet langer nodig is door een update. De beveiliging is natuurlijk wel afhankelijk van de welwillendheid van de uitgevers.

Android 13 moet verder bij blijven benen met de Bluetooth-standaard. Bluetooth classic moet namelijk vervangen worden door het nieuwe Bluetooth Low Energy Audio. De vernieuwing is bijvoorbeeld gunstig voor de batterij, die door de huidige Bluetooth-versie snel leeg is. Ontwikkelaars kunnen nu met de nieuwe standaard aan de slag.

Android 12.1

Android 12.1 (vroeger Android 12L) rolde ook nog maar pas uit naar Pixel-telefoons. De nieuwste Android-versie focust op een betere functionaliteit voor vouwbare telefoons en voor tablets. Android 13 bouwt verder op de functionaliteit voor grote schermen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home