Goede ontwikkelaars vinden wordt grote uitdaging in 2021

developer

HR managers maken zich zorgen om hun kansen om in 2021 tech talent aan te trekken. Ontwikkelaars komen er juist goed vanaf en hebben de banen voor het uitkiezen. Dat blijkt uit een bevraging van ontwikkelaars door CodinGame. 

Door de massale overstap op afstandswerken, is de vraag naar goede ontwikkelaars het afgelopen jaar flink toegenomen. De markt voor technisch talent is daardoor een stuk krapper dan een jaar geleden. Van de ondervraagde HR professionals geeft 61% aan dat het vullen van technische vacatures een van de grootste uitdagingen voor 2021 wordt. 

De survey door CodinGame vond plaats aan het einde van 2020 (tussen oktober en december). Bijna 15.000 ontwikkelaars en HR managers uit 134 landen verspreid over de hele wereld namen deel aan de bevraging. Een groot deel van de respondenten was afkomstig uit Frankrijk (25% van de ontwikkelaars en 51% van de HR managers) en ook Belgische HR managers en ontwikkelaars namen deel. 

Goed nieuws voor ontwikkelaars

Waar de krappe markt voor technisch talent de nodige problemen oplevert voor organisaties, is het goed nieuws voor de ontwikkelaars zelf. Ontwikkelaars hebben de banen voor het uitkiezen en kunnen hierdoor zelf bepalen voor welk bedrijf ze graag werken.

Op de vraag hoe groot de kans is dat ze dit jaar van baan veranderen, gaven ontwikkelaars gemiddeld een 7 (op een schaal van 1 tot 10). 

In hun keuze voor een nieuwe baan hecht 20% van de deelnemers vooral waarde aan de kans om interessante technische uitdagingen op te lossen. Andere belangrijke factoren voor ontwikkelaars zijn flexibele uren en een gezonde work-life balans (18,5%), een goed salaris (13%) en de cultuur en waarden van het bedrijf (10,9%). 

Hoewel recruiters nog altijd de voorkeur hebben voor traditioneel geschoolde ontwikkelaars, blijkt uit het onderzoek dat er ook steeds meer interesse komt voor codeurs die het vak geleerd hebben op een andere manier. Zo leren steeds meer ontwikkelaars het vak via online trainingen of training bootcamps. Slechts 20% van de HR professionals geeft aan dat een academische achtergrond een vereiste is. 

Hoe vind je ontwikkelaars in 2021?

Op de vraag waar ontwikkelaars zich vooral aan stoorden bij het sollicitatieproces gaf de helft (50%) aan het vooral vervelend te vinden dat ze steeds benaderd worden voor irrelevante banen. Ook gaven veel ontwikkelaars (48%) aan het frustrerend te vinden dat ze geen feedback kregen na een sollicitatiegesprek. Verder knapte 38% af op irrelevante vragen en opdrachten tijdens sollicitaties. 

ontwikkelaars gaven aan in hun zoektocht naar een nieuwe baan vooral gebruik te maken van LinkedIn (78,3%). Ook vacaturebanken (30%) waren populair. Daarbij gaf 27% aan gebruik te maken van CodinGame. Dat laatste resultaat zal echter vertekend zijn, aangezien de bevraging werd gehouden onder het netwerk van CodinGame. 

Verder gaven ontwikkelaars aan de voorkeur te hebben voor informele sollicitatiegesprekken (21,9%) of live coding interviews (19%). Slechts 15% van de respondenten vond het fijn een sollicitatiegesprek via video te houden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home