Aantal IT-vacatures neemt af, maar schaarste blijft

getronics werkplek pomeroy

In het derde kwartaal van 2020 kwamen er minder nieuwe vacatures bij dan andere jaren. Toch blijven de effecten van de coronacrisis op de algehele arbeidsmarkt nog relatief beperkt.

Hoewel er ook binnen de IT minder vacatures zijn, blijft de markt krap. In totaal bestaat 14% van de meest schaarse functies op de arbeidsmarkt uit IT-functies. In een poging het schaarse IT-talent binnen te halen, proberen recruiters nieuwe strategieën uit, zoals het gebruik van nieuwe functiebenamingen.

De laatste tijd zagen we al een dalende trend in het aantal IT-vacatures dat werd uitgezet door werkgevers en bureaus. Deze trend zette zich voort in het derde kwartaal van dit jaar. Wel ziet het ernaar uit dat de dalende trend zich meer stabiliseert, met name bij het aantal IT-vacatures uitgezet door werkgevers.

Applicatieprogrammeurs waren al schaars en dat blijven ze ook. Voor elke applicatieprogrammeur die actief naar werk zoekt, zijn er 19 openstaande vacatures. Voor andere IT-functies is de schaarste de laatste tijd iets toegenomen. De grootste toename in schaarste is te zien bij de databank- en netwerkspecialisten. Voor iedereen in deze doelgroep die actief naar werk zoekt, zijn er 9 openstaande vacatures. 

lees ook

Cultuur en jeansbroeken: zo vind (en houd) je IT-talent

Vooral hoogopgeleide IT-medewerkers zijn schaars. Binnen de meest schaarse beroepen op hogeschool niveau behoren 3 op de 10 beroepen binnen de IT-sector. Met name de applicatieprogrammeurs, netwerk- en systeemtechnici en managers informatie- en communicatietechnologie extreem schaars. Op universitair niveau zijn minder IT-beroepen terug te vinden. Vooral wiskundigen, actuarissen statistici zijn hierbinnen extreem schaars. Op het niveau van beroepsonderwijs is geen enkele van de functies extreem zeldzaam.

Opvallend veel nieuwe functiebenamingen

Het afgelopen jaar zijn er 28.000 nieuwe functiebenamingen gebruikt binnen vacatures. In sommige gevallen gaat het simpelweg om een verkeerde spelling van de functiebenaming, maar in andere gevallen zien we een nieuwe strategie van recruiters. 

Binnen de IT-sector zien we dat recruiters nieuwe functiebenamingen gebruiken om zich te onderscheiden van andere vacatures op de markt. Recruiters gebruiken opvallende functiebenamingen als strategie om meer talent aan te trekken. Dit lijkt vooral het geval voor de meest schaarse beroepen. 

De functiebenamingen laten veel zien over de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Functietitels als ‘BI Consultant/Developer’, ‘E-commerce & ERP Consultant’, ‘SAP Front-end Development Consultant’ en ‘Cybersecurity Advisor’ werden dit jaar meer dan 100 keer gebruikt. Voor 2020 kwamen deze titels nog nooit eerder in vacatures voor. 

“Dit laat zien hoe arbeidsmarktdata direct inzicht biedt in de nieuwste ontwikkelingen binnen de IT-sector, waaronder het ontstaan van nieuwe functietitels”, vertelt Mirjam Warners, Data-analist bij Jobdigger. “Daarnaast laat arbeidsmarktdata natuurlijk nog meer ontwikkelingen binnen deze sector zien. Denk aan ontwikkelingen in: gevraagde skills en opleidingen, salarissen en de tijd dat een vacature gemiddeld uitstaat”, legt Warners uit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home