GitLab brengt versie 14.2 uit met build cloud-ondersteuning voor macOS

GitLab

GitLab heeft zijn code repository en DevOps platform geüpdatet naar versie 14.2. De nieuwe versie bevat onder andere een gesloten bèta voor macOS ‘build cloud’, verbeterde Gitpod-ondersteuning en bijna 50 andere nieuwe functies. 

De private bèta voor de macOS ‘build cloud’ is bedoeld om applicaties samen te stellen voor het besturingssysteem van Apple. Tot nu toe moesten ontwikkelaars voor Apple-applicaties GitLab Runner op hun eigen macOS systemen installeren, beheren en gebruiken om CI/CD workflows uit te voeren. 

De nieuwe functie in bèta is beschikbaar voor een selecte groep GitLab-gebruikers. Als alles volgens plan verloopt, is de macOS build cloud vanaf november 2021 voor iedereen toegankelijk. 

Een andere nieuwigheid, is de preview optie in de GitLab editor. Voorheen was er een apart preview tabblad. Nu krijgt de editor een split-screen view waarbij de preview automatisch wordt geüpdatet tijdens het bewerken van het bestand. 

Diepere integratie met Gitpod

Een andere toevoeging aan de 14.2 versie, is diepere integratie met Gitpod, een externe dienst die hosted ontwikkelomgevingen aanbiedt. De nieuwe functie maakt het mogelijk om een Gitpod environment op te zetten op basis van een merge request. Tot nu toe moesten ontwikkelaars Gitpod lanceren vanaf de main branch, overschakelen naar de merge branch en de omgeving vervolgens opnieuw opbouwen. 

Als reactie op GitHub die Codespaces heeft gelanceerd (een vergelijkbaar product als Gitpod) breidt GitLab de gratis versie van zijn Gitpod aanbod uit naar 50 uur per maand. 

Andere nieuwe functies

Andere updates voor GitLab 14.2 zijn onder meer de variabelen in include statements in pipeline definitie bestanden, het impliciet bestellen van pipeline taken via een nieuw ‘needs’ statement en een nieuw algoritme dat kwetsbaarheden trackt in Go, JavaScript/TypeScript, Python en Ruby. Daarnaast komt er een nieuwe gebruikersinterface voor het installeren van Kubernetes agents, wordt het mogelijk om GitLab branches te creëren vanuit Jira en is de mogelijkheid om gebruikers te blokkeren uitgebreid. 

De volledige lijst met toevoegingen is zeer uitgebreid, aangezien de nieuwe versie van GitLab bijna 50 nieuwe functies met zich meebrengt. Daarnaast bevat de update ook nog een lange lijst aan oplossingen voor fouten en prestatieverbeteringen. 

GitLab concurreert sterk met het vergelijkbare GitHub. Het afgelopen jaar maakte GitLab grote stappen, waardoor het meer verschillende mogelijkheden biedt dan zijn concurrent. GitHub maakt op zijn beurt slim gebruik van zijn integratie met Azure for Codespaces en Visual Studio Code.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home