GitHub gaat passkeys ondersteunen

Ook GitHub springt op de passkey-trein. Het is de bedoeling om het gebruik van wachtwoorden zo af te bouwen.

Steeds meer bedrijven ondersteunen passkeys als alternatief voor wachtwoorden. Nu omarmt ook GitHub de authenticatiemethode. Passkeys zijn voortaan beschikbaar op het platform als onderdeel van een publieke bèta. GitHub stelt terecht vast dat het gros van de hacks en lekken enkel mogelijk is door gelekte of gekraakte wachtwoorden. Passkeys moeten ervoor zorgen dat ontwikkelaars hun code veilig kunnen houden en toch nog vlot kunnen inloggen.

Tegen het einde van dit jaar vereist GitHub dat iedereen die code op het platform plaatst, 2FA inschakelt. Passkeys zijn daarvoor een goed alternatief. Github combineert ze met authenticatie. Inloggen met een passkey is zo een vorm van 2FA waarbij geen wachtwoord komt kijken. Je gebruikt immers een vingerafdruk, gezichtsherkenning of pincode (wie je bent of iets dat je weet) met je sleutel (iets dat je hebt).

Veel enthousiasme

Moederbedrijf Microsoft, Google en Apple introduceerden al passkeys, net als 1Password. Passkeys als technologie maken het mogelijk voor gebruikers om met hun vingerafdruk of Windows Hello in te loggen, zonder wachtwoord. Helaas heeft de technologie ook nog wat kinderziektes. Zo is er voorlopig geen eenvoudige manier om Passkeys te synchroniseren. Stel je een Passkey in op je laptop en wil je vervolgens op reis ergens op een andere computer inloggen, dan bots je tegen een muur aan.

Op termijn lijken passkeys wel de toekomst, beseft ook Github. Biometrische authenticatie gekoppeld aan de toestellen die we allemaal bezitten, is inherent veiliger en in theorie ook gemakkelijker dan inloggen met een wachtwoord. Alle grote techspelers willen dat het wachtwoord op termijn finaal verdwijnt, al zal dat nog wel wat tijd kosten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home