Docker introduceert eigen ontwikkelomgeving voor containers

docker

Tijdens zijn virtuele DockerCon introduceerde Docker de komst van zijn Docker Development Environments. Volgens Docker zelf is dit de fundering van een nieuwe gezamenlijke ontwikkelervaring voor teams. 

Tot dusver worden Docker containers vooral gericht op het toepassen van applicaties. Met de komst van Docker Development Environment komt daar verandering in. De Docker Development Environment moet het gemakkelijker maken om aan meerdere onderdelen van een project te werken en het werk tijdens het proces te delen met anderen. 

De nieuwe ontwikkelomgeving van Docker kan goed werken voor een Git-project dat bestaat uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld een productie onderdeel dat onderhouden moet worden, een ontwikkelonderdeel waarin gebouwd wordt aan de volgende versie en een experimenteel onderdeel om nieuwe ideeën uit te testen. 

Wanneer je het gehele project op een computer hebt staan, kan het ingewikkeld zijn om te switchen tussen de verschillende onderdelen van een project. Vooral als alle dependencies anders zijn. Met zijn Developer Environments wil Docker dit vereenvoudigen. 

Zo werk je met Docker Development Environments

De gebruikersinterface voor de nieuwe functie heet Docker Desktop. De Development Environment die je hieraan toevoegt, kan bestaan uit meerdere containers en wordt gedownload vanuit het Docker container repository. 

Als ontwikkelaar kun je via Docker Desktop een container opstarten en deze via Visual Code Studio bewerken. Je kunt het project waar je aan werkt delen door de container terug in de repository te zetten waar anderen hem kunnen ophalen. 

Docker Desktop is in sommige opzichten vergelijkbaar met diensten als GitPod en GitHub Codespaces. Het grote verschil is dat GitPod en Codespaces in de cloud draaien en dat samenwerking gebaseerd is op werken aan dezelfde code repository. Docker Development Environments draaien lokaal en maken het mogelijk om ook de tussentijdse voortgang van je werk te delen. 

Eerste versie komt met de nodige beperkingen

Naar verwachting is de eerste versie van Docker Development Environments vanaf volgende maand volledig beschikbaar. Deze eerste versie brengt echter nog een aantal beperkingen met zich mee. 

Vooralsnog is Visual Code Studio de enige ondersteunde ontwikkelomgeving. Een andere complicatie is dat grote applicaties die gebouwd zijn op basis van veel verschillende diensten tot een ingewikkelde en omslachtige ontwikkelomgeving kunnen leiden. 

Je kunt de ontwikkeling en lancering van Docker Development Environments volgen via deze roadmap.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home