DevOps wordt nog amper goed aangepakt, blijkt uit 10 jaar aan onderzoek

handen die samenwerken

Tien jaar na de eerste editie, kwam deze maand het jaarlijkse State of Devops-rapport uit. Nog altijd wordt DevOps op grote schaal zelden goed uitgevoerd, concludeert het rapport. Ook blijkt dat bijna iedereen gebruik maakt van de cloud, maar dat de meeste mensen het op de verkeerde manier gebruiken. 

Het rapport wordt gesponsord door een aantal verschillende DevOps-bedrijven, waaronder CircleCI, Puppet, bmc, New Relic, Snyk en Splunk. Aan het onderzoek doen 2657 individuele DevOps professionals van over de hele wereld mee. De deelnemers komen uit organisaties van verschillende groottes. 75% van de deelnemende professionals is afkomstig uit de USA, Canada of Europa. 

Voor het onderzoek worden organisaties verdeeld in drie groepen:

  • Highly evolved: maken regelmatig gebruik van DevOps-toepassingen, voeren snel veranderingen in applicaties door (minder dan een uur), reageren snel op fouten (minder dan een uur) en hebben een fout-ratio van minder dan 5%
  • Mid-level performers
  • Low-performers: voeren zeer traag veranderingen door (tussen een week en zes maanden)

Volgens het rapport bevindt het merendeel van de organisaties zich ergens in het midden. In het onderzoek worden de antwoorden van goede, middelmatige en slechte presteerders met elkaar vergeleken. 

DevOps is verbeterd, maar gaat traag

Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat 57% van de goede presteerders het gevoel hebben dat hun IT-systemen voldoen aan alle essentiële karakteristieken van cloud computing die zijn opgesteld door het US NIST: on-demand zelfbediening, brede netwerktoegang, bundelen van middelen, snelle elasticiteit of uitbreiding en gemeten dienstverlening. Slechts 5% van de slechte presteerders voldoet aan al deze punten. 

Het rapport concludeert dat bijna iedereen de cloud gebruikt, maar dat de meeste bedrijven het op de verkeerde manier gebruiken. De meeste organisaties profiteren niet van de voordelen die de cloud opleveren en hebben enkel hun bestaande processen overgeheveld naar de cloud. 

Volgens Puppet Field CTO Nigel Kersten is de manier waarop bedrijven DevOps gebruiken in de afgelopen tien jaar zeker verbeterd. De veranderingen gaan echter heel traag. In de afgelopen vier jaar is het percentage goede presteerders gestegen van 10% naar 18%. Het percentage slechte presteerders is gedaald van 11% naar 4%. De meeste bedrijven (78% tot 79%) bevinden zich nog altijd in het middelste segment. 

Kersten legt uit dat start-ups en tech-bedrijven niet praten over DevOps, maar het gewoon doen. De trage adaptatie van DevOps ligt vooral bij enterprises. De processen die in tientallen jaren zijn opgebouwd moeten veranderd worden en dat heeft tijd nodig. Het draait uiteindelijk maar voor een klein deel om de methode die organisaties gebruiken. Vooral de interactie tussen mensen is belangrijk. 

Bedrijven moeten wegstappen van het model waarbij kleine teams allemaal hun eigen ding doen, vindt Kersten. Ontwikkelaars moeten niet allemaal het wiel uitvinden, maar hun kennis met elkaar delen en meer samenwerken. 

Hoe verbeter je DevOps binnen je organisatie?

De eerste stap die organisaties moeten nemen om hun DevOps-processen meer op orde te krijgen, is hun teams optimaliseren, vertelt Kersten. Kijk hoeveel tijd je besteedt aan handmatig werk en automatiseer deze taken. Begin vervolgens met het optimaliseren van processen in verschillende teams. Je wilt het hele systeem optimaliseren en niet enkel elk individueel team. 

Het echte laaghangende fruit om de DevOps binnen een organisatie te verbeteren, zit hem in de legacy-omgevingen. Managers zien hun legacy-omgevingen als sunk cost waarvoor ze moeten blijven betalen. In plaats daarvan zouden ze hun legacy-omgevingen moeten blijven optimaliseren, vindt Kersten. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home