Chrome 94 razendsnel uitgebracht met ondersteuning voor een controversiële API

Chrome 94 lanceerde gisteren, slechts drie weken na de uitgave van Chrome 93. Aan de geüpdatete webbrowser valt vooral de ondersteuning voor een API voor inactieve detectie op bij het brede publiek.

Nog geen maand na de lancering van Chrome 93, komt Chrome 94 al uit. Hoewel de snelle opvolging op dit moment nog wat onwennig mag aanvoelen, toont het de plannen van Google. Het bedrijf verkort namelijk de cyclus van iedere zes weken naar een maandelijkse nieuwe editie.

Hoewel de nieuwigheden bij Chrome 94 een pak beperkter zijn dan die van de voorganger, is er meer te doen rond de nieuwe webbrowser. De ondersteuning voor een API voor inactieve detectie zorgt voor controverse.

Commentaar van andere webbrowsers

Ontwikkelaars krijgen vanuit de nieuwe webbrowser signalen toegestuurd als een gebruiker inactief is. Hoewel deze nieuwigheid wordt toegejuicht door ontwikkelaars, heeft Firefox de API al gemarkeerd als schadelijk. Dit label kreeg de API toegewezen omdat Firefox een mogelijkheid ziet voor controle en omdat een site de API zou kunnen misbruiken om de computerbronnen van het apparaat te maximaliseren, zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is.

lees ook

Firefox boost privacy en veiligheid met nieuw HTTPS- en cookie-beleid

In diezelfde trend bracht ook het team achter WebKit, ofwel de browser-engine voor de zoekmachine Safari van Apple, een verklaring uit. “Om te beginnen is er geen garantie dat de gebruiker niet meteen terugkeert naar het apparaat. Hoe moet deze service verder weten welke andere apparaten in gebruik zijn door één gebruiker? Wij gaan een website zeker niet laten weten welke apparaten een bepaalde gebruiker in zijn bezit heeft. Dat zou namelijk een zeer ernstige schending van de privacy zijn. Het lijkt mij dat een dergelijk onderdrukkings- en distributiemechanisme best wordt overgelaten aan de onderliggende besturingssystemen of webbrowsers.”

Nieuwe en verwijderde functies

Andere ontwikkelingen in Chrome 94 zijn een VirtualKeyboard API, wat ontwikkelaars meer controle geeft over de vorm en de plaats van het toetsenbord. Verder ondersteunt Chrome 94 een low-level WebCodecs API, waardoor de prestaties van bepaalde applicaties kunnen worden opgekrikt.

De eerder aangekondigde HTTPS-optie waarbij de internetbrowser probeert om elke HTTP-pagina om te zetten naar HTTPS, is ook standaard beschikbaar. Chrome wil hiermee alle webpagina’s laden met een veilige connectie.

Tot slot is AppCache verwijderd. Volgens Google moeten ontwikkelaars overschakelen naar Service Workers, omwille van veiligheidsproblemen in AppCache. Ontwikkelaars staan niet meteen te springen om deze omschakeling, maar Mozilla en Apple zijn evengoed de functie aan het verwijderen.

Chrome 93

Chrome 93 werd eind vorige maand uitgebracht. De belangrijkste ontwikkelingen worden nog kort opgesomd. De voorganger van Chrome 94 ondersteunt niet langer 3DES encryptie in TLS. Verder werd WebOTP API naar desktop uitgebreid. Dit laat ontwikkelaars toe een eenmalige code die via SMS in een specifieke indeling zijn verzonden, op te halen en te synchroniseren met Chrome. Voor de veiligheid is dit enkel mogelijk als de ontwikkelaar in iedere stap is ingelogd op hetzelfde Google-account.  

lees ook

Op je wenken bediend door een API

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home