Chrome werkt aan automatische HTTPS-conversie voor elke website

chrome

Chrome 94 verschijnt in september en krijgt volgens Google een HTTPS-optie waarbij de internetbrowser probeert om elke HTTP-pagina om te zetten naar HTTPS. Er verschijnt ook tegelijk een waarschuwing in beeld dat het om een niet-veilige HTTP-website gaat.

HTTPS is een veiligere variant dan HTTP en wordt vandaag gelukkig door het merendeel van de websites gebruikt. In België is er nog wel heel wat werk op vlak van veilige HTTPS-verbindingen. Begin februari bleek dat vier op de tien Belgische websites nog een onveilig HTTP-adres gebruikt. Google wil daar nu iets aan doen met zijn Chrome-browser.

In Chrome 94, vanaf september beschikbaar, verschijnt er een optie om zogenaamd HTTPS-first te browsen op het internet. Hiermee wordt elke HTTP-website geüpgraded naar een HTTPS-website, maar tegelijk krijg je een melding over het volledige scherm te zien dat het om een HTTP-website gaat. Initieel is de nieuwe modus optioneel en moet je die zelf inschakelen, maar Google bekijkt de mogelijkheden om het al standaard te integreren.

Wie naar een onveilige HTTP-website wordt omgeleid en daar logingegevens, bankdetails of andere privé-informatie moet ingeven, doet dat beter niet. Hackers kunnen op de loer zitten en onmiddellijk je gegevens stelen zonder dat je iets door hebt. Bij een veilige HTTPS-website is dat niet langer mogelijk. Vaak herken je op deze manier ook snel phishing-websites omdat ze meestal HTTP-websites gebruiken.

Sinds Chrome 90 wordt elke URL automatisch aangevuld met HTTPS in plaats van HTTP. Elke URL die je in de adresbalk intypt zonder specifiek HTTP of HTTPS ervoor te zetten, wordt vandaag eerst ingeladen met HTTPS.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home