AWS komt met low-code Workflow Studio om ontwikkeling van applicaties te versnellen

aws

AWS lanceert Workflow Studio: een nieuwe low-code ontwikkeltool die is bedoeld om makkelijker en sneller applicaties te bouwen in de publieke cloud. Workflow Studio is beschikbaar als onderdeel van de AWS Step Functions-dienst en draait op het AWS Lambda serverless platform. 

De afgelopen jaren heeft AWS meerdere diensten en functies aan zijn cloud toegevoegd die het ontwikkelen van applicaties gemakkelijker maakten. De introductie van het Lambda platform in 2014 was een van de belangrijkste mijlpalen. Dankzij serverless oplossingen als Lambda kunnen ontwikkelaars een code snippet schrijven dat een bepaalde taak uitvoert en draait in de cloud, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het beheren van de onderliggende infrastructuur. 

In 2017 maakte AWS een grote nieuwe stap met de lancering van Step Functions, waar de nieuwe Workflow Studio een onderdeel van wordt. In Lambda voert elk codefragment een enkele taak uit, zoals het berekenen van de totale waarde van de aankopen van een klant. Met Step Functions kunnen ontwikkelaars meerdere Lambda codefragmenten combineren in workflows die meerdere taken uitvoeren. 

Wat kun je precies met Workflow Studio?

Workflow Studio maakt het makkelijker om Step Functions workflows te creëren voor enterprise applicaties. Eerst kon je de dienst alleen gebruiken wanneer je een syntax genaamd de ‘Amazon States Language’ leerde. Met Workflow Studio kunnen ontwikkelaars serverless workflows creëren door middel van een drag-and-drop interface. 

“Workflow Studio vereenvoudigt het bouwen van enterprise applicaties zoals e-commerce platformen, systemen voor het verwerken van financiële transacties of e-health diensten”, legt AWS ontwikkelaar Marcia Villalba uit. “Het haalt de complexiteiten rondom het bouwen van foutentolerante en schaalbare applicaties door AWS-diensten te bouwen via workflows”, aldus Villalba. 

AWS Workflow Studio
Bron: AWS

De stappen waar een workflow uit bestaat, verschijnen in de Workflow Studio interface als een serie aan verbonden vakken. Ontwikkelaars kunnen extra stappen toevoegen via drag-and-drop bediening. Via een low-code menu kunnen ze elke stap aanpassen. 

Ontwikkelaars hebben ook de optie om in te stellen hoe de verschillende stappen met elkaar communiceren. Een workflow kan bijvoorbeeld een Lambda codefragment bevatten die fouten uit ruwe data verwijdert en de data vervolgens doorstuurt naar een ander codefragment voor analyse. Ook is het mogelijk om meerdere codefragmenten tegelijkertijd te activeren. 

“Workflow Studio is geweldig voor ontwikkelaars die nieuw zijn binnen Step Functions. Het vermindert de tijd die nodig is om hun eerste workflow te bouwen en biedt een versnelde leerweg waar ontwikkelaars kunnen leren door te doen”, legt Villalba uit. “Workflow Studio is ook nuttig voor ontwikkelaars die al ervaring hebben met het bouwen van workflows, omdat ze deze nu sneller kunnen ontwikkelen via een visuele tool.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home