Microsoft haalt VBScript uit Windows

vbscript

Microsoft gaat alle sporen va VBScript verwijderen in toekomstige Windows-releases. De oude scripttaal was veranderd in een vector voor malware.

Microsoft zendt VBScript vanaf deze maand naar het Windows-kerkhof. De uitfasering zal in verschillende fasen gebeuren. Bij toekomstige Windows-releases zal de scripttaal nog als een feature op aanvraag beschikbaar blijven, maar op termijn zal het wel volledig uit Windows verdwijnen. Daar plakt Microsoft nog geen officiële datum op.

Open deur voor malware

VBScript is een waar monument in Windows en behoort al sinds 1996 tot het besturingssysteem. Met de tool kunnen systeembeheerders scripts schrijven en laten uitvoeren. Daar heb je sinds 2006 ook PowerShell voor en dus werd VBScript tot een figurantenrol herleid.

Omdat geen enkele browser buiten Internet Explorer, ook definitief stopgezet in juni 2022, de scripttaal ooit ondersteund heeft, had VBScript vandaag de dag eigenlijk geen bestaansreden meer. Er is dan ook in geen tien jaar meer een nieuwe versie uitgebracht.

Microsoft heeft zelfs goede redenen om VBScript stop te zetten. Wie nog wel gebruik maakte van de scripttaal waren aanvallers die er een handige ingang in zagen om Windows-systemen te infecteren met malware.

Op pensioen

Microsoft is bezig met de grove borstel te halen door legacy Windows-applicaties die vervangen zijn door betere alternatieven en geen praktisch nut meer hebben. Vorige maand werd ook Wordpad op pensioen gestuurd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home