Android werkt aan ingebouwde phishing-beveiliging

Google is volop bezig aan een nieuwe functie die automatisch detecteert of apps al dan niet verdacht gedrag vertonen. Hiermee wil het bedrijf Android-gebruikers beschermen tegen phising-aanvallen.

Phising is een veelgebruikte manier voor hackers om gevoelige informatie van gebruikers los te krijgen. Google wil haar Android-gebruikers extra beschermen tegen deze cyberaanvallen en is daarom volop bezig met een nieuwe ingebouwde phishing-beveiliging. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het systeem precies zal werken en of het effectief de nodige beveiliging kan bieden.

Wat is phishing?

Phishing is een soort cyberaanval die hackers inzetten om gevoelige informatie van gebruikers te achterhalen. De techniek neemt vaak in de vorm aan van vermomde e-mails waarbij hackers vragen naar je inloggegevens of creditcardinformatie. Hoewel sommige phishing-berichten snel te detecteren zijn op ongeloofwaardigheid, bijvoorbeeld door vreemde tekens in het e-mailadres of de hyperlink, ontwikkelen hackers nieuwe technieken waardoor de beveiligingstechnologie steeds beter moet worden.

Ingebouwde phising-beveiliging

Google werkt aan een nieuwe ingebouwde phishing-beveiliging, maar details over deze techniek zijn nog niet bekendgemaakt. Enkele Sherlocks ontdekten alvast de eerste signalen van deze beveiligingstool in de nieuwe versie van Android 14 QPR2 Beta 2. Eenmaal deze functie is ingeschakeld, zou het app-activiteit kunnen detecteren door apps te scannen op misleidend gedrag. Het scannen gebeurt rechtstreeks op jouw apparaat. Wanneer er misleidend gedrag wordt aangetroffen, wordt deze informatie doorgestuurd naar de Google Play Protect om de dreiging te bevestigen en app-gebruikers te waarschuwen.

Malware groeit in een razendsnel tempo en dat vraagt telkens om nieuwe beveiligingstools. Recent kondigde Google ook al een nieuwe tool aan om Chrome-gebruikers te beschermen tegen malafide websites. Of deze nieuwe beveiligingsontwikkeling de malware voor zal zijn, valt nog te betwijfelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home