Massale adoptie van Wifi 6E blijft achterwege. Daar zit het chiptekort voor iets tussen. Onderzoek suggereert dat de toekomstige Wifi 7-standaard daar van kan profiteren.
Wifi 6 werd als standaard redelijk snel omarmt vanaf de lancering van de eerste compatibele router in 2018. De adoptie van Wifi 6E, dat die standaard uitbreid met een nieuwe frequentieband, blijft echter achter. Dat komt volgens onderzoek omwille van aanhoudende chiptekorten. De vooralsnog bescheiden penetratie van Wifi 6E in de markt kan de toekomstige adoptie van Wifi 7 versnellen.
Wifi 6 en 6E
Het achterliggende 802.11ax-protocol van Wifi 6 voorziet connectiviteit op de 2,4 GHz en 5 GHz-banden met moderne technologie zoals beamforming en een verhoogde MIMO-capaciteit. Wifi 6 maakt het mogelijk om veel toestellen op een draadloos netwerk aan te sluiten zonder dat de kwaliteit daarvan keldert. De technologie is daarom interessant voor kantoren of publieke ruimtes. Verder biedt de standaard een hogere doorvoersnelheid en een lagere latency.
lees ook
Wifi 6 en Wifi 6E: wat is het en waar is de 802.11 naartoe?
Wifi 6E breidt Wifi 6 uit met een derde frequentieband rond 6 GHz. Die band is dunbevolkt en kent dus weinig storing. Verder zorgt de hoge frequentie voor een hoge bandbreedte. De standaard is zoals steeds achterwaarts compatibel, maar om er ten volle van te genieten heb je zowel een router als een toestel nodig dat kan communiceren over de 6 GHz-frequentieband.
Beschikbaarheidsprobleem
Daar knelt het schoentje. Hoewel Europa intussen het gebruik van een 500 MHz-band op 6 GHz goedkeurde en Wifi 6E-toestellen officieel sinds 2021 beschikbaar in de rekken liggen, zijn ze heel beperkt beschikbaar. Fabrikanten worstelen met de beschikbaarheid van microchips en bouwen met de beschikbare componenten vooral populaire modellen.
De Dell’Oro Group stelt vast dat systeemintegratoren voorlopig vooral naar gewone Wifi 6-hardware vragen, waardoor fabrikanten focussen op die modellen ten koste van Wifi 6E-toestellen. De tekorten zouden nog heel dit jaar aanhouden. Tegen 2023 moeten de eerste Wifi 7-toestellen al op de markt verschijnen. Wifi 6E wordt daarom hoogstwaarschijnlijk grotendeels overgeslagen.
De Wifi 7-standaard moet nog gefinaliseerd worden, maar bevat al het lekkers van Wifi 6E en meer. Het achterliggende 802.11be-protocol moet snelheden tot 30 Gbps ondersteunen: drie keer meer dan Wifi 6(E).