De Amerikaanse overheid wil tegen 2027 of 2028 een nieuwe supercomputer Discovery in gebruik nemen, die drie tot vijf keer meer rekencapaciteit moet bieden dan de huidige kampioen Frontier.
Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft een aanbesteding uitgestuurd voor de bouw van een nieuwe supercomputer. Een naam is al gevonden, Discovery, nu nog bedrijven die de machine gaan bouwen. De supercomputer zou tegen 2027 of ten laatste begin 2028 klaar moeten zijn voor gebruik.
8,5 exaflops
De krachtigste supercomputer staat vandaag al in de Verenigde Staten. Frontier, te vinden in het Oak Ridge National Laboratory te Tennessee, prijkt bovenaan de Top 500-lijst van meest krachtige supercomputers en was de eerste supercomputer die de exascale-barrière wist te doorbreken. Discovery zou nog eens drie tot vijf keer krachtiger moeten zijn, met een gewenste rekencapaciteit van 8,5 exaflops.
Frontier werd samengesteld door HPE Cray met AMD als hofleverancier. Het is geen garantie dat deze partijen ook de Discovery zullen toevertrouwd krijgen. Wie denkt de supercomputer te kunnen bouwen, mag tot 30 augustus een voorstel indienen. Intel zou maar al te graag AMD van de exascale-troon willen duwen, maar schiet voorlopig nog te kort.
lees ook
Intel faalt opnieuw met supercomputer Aurora om AMD naar de kroon te steken
Wetenschappelijk onderzoek
De Amerikaanse overheid ziet Discovery niet gewoon als een pronkstuk naar de rest van de wereld. Discovery zal wetenschappelijk onderzoek ondersteunen op verschillende gebieden, waaronder AI, klimaatverandering, ontdekking van medicijnen, nucleaire veiligheid en groene energieoplossingen.
Supercomputers zoals Frontier en Discovery tonen voorlopig meer potentieel om praktische problemen op te lossen dan kwantumcomputers, hoewel kwantum in theorie meer rekenkracht en hogere efficiëntie biedt. Hoe staat het nog met kwantumtechnologie? We gaan er in dit stuk dieper op in.