Universiteit Gent bestelt Tier 1 supercomputer bij Atos

datacenter

De Universiteit van Gent zet 10 miljoen euro opzij voor een nieuwe Tier 1-supercomputer voor het Vlaamse Supercomputer Centrum. De machine wordt gebouwd door Atos op basis van AMD-hardware.

Het Vlaamse Supercomputer Centrum (VSC) krijgt er een Tier 1 HPC-installatie bij. Atos gaat voor rekening van de Universiteit van Gent een nieuwe supercomputer bowen op basis van zijn BullSequana XH200-hardware. Die flexibele basisstructuur zet Atos in de markt met een lage total cost of ownership als troefkaart. Atos heeft heel wat ervaring in de bouw van HPC-hardware. Het totale systeem zal over een periode van zes jaar 10 miljoen euro kosten.

Lees ook: Waarom kosten supercomputers eigenlijk zoveel


Specificaties

Het systeem wordt opgebouwd uit vijf racks met 112 BullSequana X2410 blades goed voor in totaal 336 nodes voorzien van AMD Epyc Rome 7H12-processors. Die chips prijken bovenaan de componentenlijst van AMD met hun 64 rekenkernen en 128 threads. 42 nodes krijgen 512 GB aan RAM per stuk mee, de overige 294 doen het met 256 GB aan RAM. Dat brengt het geheel op bijna 97 TB  aan RAM-geheugen. Dat geweld wordt nog aangevuld met 20 BullSequana X2415-blades met splinternieuwe Nvidia A100-accelerators. 100 TB aan flash-opslag en 4 PB voor langdurige opslag maken het specificatielijstje af.

Lees ook: Hoe wordt een HPC-installatie eigenlijk geboren?


Het systeem zal net als de andere supercomputers van het VSC helpen om wetenschappelijk problemen op te lossen en simulaties te draaien. Vandaag helpt de HPC-infrastructuur bijvoorbeeld bij de zoektocht naar een geneesmiddel voor Covid-19. De komst van de nieuwe computer maakt ons land relevanter op wereldniveau en draagt bij aan de ambitie van de EU om de Unie naar de supercomputertop te tillen.

Timing

Het systeem wordt de derde Tier 1-supercomputer die in ons land gebouwd wordt en komt in de VSC-hub in Gent te staan. Het eerste systeem woonde daar in 2012 ook, de tweede BrENIAC-supercomputer staat bij de KU Leuven. De computer moet nog aan het einde van dit jaar online komen, met een verdere uitbreiding van de rekenkracht gepland voor 2022.

Het cpu-deel van de nieuwe supercomputer krijgt een piekrekenkracht van 1,8 petaflops, het gpu-luik diet daar nogeens 1,5 petaflops bij zodat de totale piekprestatie rond de 3,3 petaflops komt. Ter illustratie: de BrEniac-computer heeft momenteel een rekencapaciteit van om en bij de 1 petaflops, de Japanse Fugaku-supercomputer die pas de kroon voor ’s werelds krachtigste systeem kreeg heeft maar liefst 415 petaflops. Afgaande op piekprestatie is het moeilijk in te schatten, maar dit systeem komt vermoedelijk wel in de Top 500 te staan, ergens tussen plaats 200 en 300.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.