Lichtgestuurde NPU’s beloven drastische energiebesparing in AI-datacenters

Lichtgestuurde NPU’s beloven drastische energiebesparing in AI-datacenters

De nieuwe chip van Q.ANT zou 50 keer sneller zijn dan op silicium gebaseerde chips.

Het Duitse bedrijf Q.ANT is begonnen aan de productie van een nieuwe computerchip die niet op elektriciteit werkt, maar wel op licht. Deze chip is ontworpen om AI-toepassingen en krachtige datacenters energiezuiniger te maken. Licht blijkt populair: ook Google heeft een testproject met internetsignalen via lichtstralen.

Tot 30 keer zuiniger dan klassieke chips

Volgens Q.ANT zou de chip tot 30 keer minder energie verbruiken dan siliciumchips en heeft hij tot 50 procent snellere rekenkracht. Het bedrijf heeft 15,1 miljoen dollar geïnvesteerd om een bestaande halfgeleiderfabriek om te bouwen tot een nieuwe fabriek.

Omdat de productie plaats vindt in een hergebruikte fabriek in plaats van een gespecialiseerde productlijn, gelooft het bedrijf dat het de technologie veel sneller op de markt kan brengen. De chip is ook compatibel met bestaande AI-servers. Q.ANT hoopt tegen 2030 deze chips als standaard te introduceren in AI-datacenters.

lees ook

Etap, Schneider Electric en Nvidia ontwikkelen digital twin voor energiebeheer in AI-datacenters

Fotonische chips werken op basis van lichtdeeltjes (fotonen), die veel sneller kunnen reizen dan elektronen in computerchips. Ze zenden geen warmte uit en zouden zo het energieverbruik van intensieve workloads zoals AI fel kunnen verminderen.

Q.ANT wil 1.000 wafers per jaar produceren dankzij een pilotproductielijn. “Met deze pilotlijn versnellen we de time-to-market en leggen we de basis voor fotonische processoren om standaard coprocessoren te worden in high-performance computing,” aldus Michael Förtsch, CEO van Q.ANT, in een persbericht.