De bank KBC heeft een bouwvergunning op zak voor twee nieuwe datacenters in Mechelen en Heist-op-den-Berg. Vanaf 2027 wil het zijn digitale diensten verhuizen.
De twee huidige datacenters van KBC in België zijn stilaan aan vervanging toe. Om in de toekomst de digitale dienstverlening te kunnen blijven verzekeren, wil de bank twee nieuwe, modernere datacenters zetten. In februari vroeg KBC de vergunningen aan en die heeft het nu ook op zak. Één datacenter zal nabij de KBC Campus in Mechelen neergezet worden, voor het tweede is een locatie in de Antwerpse gemeente Heist-op-den-Berg uitgekozen.
KBC wil de nieuwe datacenters vanaf midden 2027 in gebruik nemen. Tegen eind 2028 zal alle apparatuur volledig gemigreerd zijn en worden de twee bestaande datacenters uit gebruik genomen. KBC wil met de nieuwe datacenters ook volledig voorbereid zijn op nieuwe technologische en IT-ontwikkelingen.
Strike voorschriften
Voor een bank zoals KBC gelden strikte voorschriften die worden opgelegd door de Nationale Bank van België en de Europese Centrale Bank. Datacenters spelen een sleutelrol in de digitale financiële dienstverlening aan klanten.
Ook duurzaamheid is een belangrijke overweging in de bouwplannen van KBC. Het bedrijf streeft een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk na bij de bouw en het gebruik van de datacenters. Er zullen onder andere zonnepanelen worden geïnstalleerd aan beide sites en installaties om regenwater op te vangen om de technische installaties te koelen.
Isabel Van Mele, Chief Information Officer van KBC Groep:“De migratie van onze core bank- en verzekeringsapplicaties naar de twee datacenters krijgt uiteraard de volle aandacht van onze IT experten. Zij zullen de migratie naar deze nieuwe datacenters vlekkeloos laten verlopen, zonder impact op de dienstverlening naar onze klanten.”
“De hybride cloud strategie van KBC zet op een slimme manier in op de sterktes van zowel de public cloud als de ‘private cloud’. Met deze nieuwe, heel energie-efficiënte datacenters is KBC voorbereid op flexibele capaciteitsgroei, kunnen we nieuwe technologieën vlot integreren en versterken we onze fysieke en cyberbeveiliging”, besluit Van Mele.