Intel onderzoekt nieuwe systemen om CPU’s en servers te koelen. Daartoe kijkt de fabrikant naar experimentele technologie. De omschrijving van één van die technologieën, doet wel erg denken aan een Belgische innovatie.
Koeling van servers en chips is een uitdaging. Componenten worden krachtiger, de dichtheid van servers stijgt, en datacenters zitten met de gebakken peren. Zij moeten het geheel koel houden en dat liefst op een zo efficiënt mogelijke manier. Om de chips van morgen fris te houden, is nieuwe technologie nodig. Intel laat nu weten dat zijn R&D-teams daar volop mee bezig zijn.
Koraal
De chipspecialist werkt daartoe samen met verschillende partijen. Vloeistof- en immersiekoeling zijn belangrijke pistes, maar Intel omschrijft ook onderzoek naar oplossingen die lijken op sciencefiction. Denk bijvoorbeeld aan 3D vapor chambers verwerkt in heatsinks die wel op koraal lijken.
Dat doet een belletje rinkelen. In ons land gebruikt Diabatix AI en generatief design om geavanceerde koelingen te ontwikkelen. Het resultaat oogt erg organisch en doet denken aan koralen. Intel noemt het Belgische bedrijf niet met zoveel woorden, maar alles wijst er toch op dat de chipfabrikant interesse heeft in de technologie van Diabatix.
De onderzoeksteams van Santa Clara kijken natuurlijk naar tal van oplossingen. Zo springt ook een andere methode in het oog waarbij kleine jets van koel water door AI aangestuurd worden om de temperatuur van chips naar omlaag te brengen. De technologieën worden momenteel in de labo’s van Intel getest.
Belangrijk voor datacenters
Nieuwe koeltechnologie is belangrijk voor de toekomst. Prestaties van bestaande hardware kunnen ermee omhoog, maar efficiënte koeling laat datacenters ook toe om hun verbruik drastisch naar omlaag te halen. Naast het draaien van de servers zelf is de koeling immers de grootste energie-slokop in het datacenter. We beschreven eerder al de evolutie in efficiëntie in die sector, en de mogelijkheden voor de toekomst. Wie weet speelt Belgische innovatie binnenkort een grote rol in het koelingsverhaal.