Intel begraaft Itanium-architectuur

Intel heeft zijn allerlaatste Itanium-chips geleverd. Zo komt er een einde aan de ondersteuning voor de alternatieve chip-aarchitectuur die nooit echt doorbrak.

Ongeveer 20 jaar na de lancering van Itanium voert Intel de architectuur finaal af. In 2019 al kondigde Intel aan dat de laatste Itanium-chip dit jaar van de band zou rollen, met een uiterste besteldatum op 30 januari 2020. Itanium vind je enkel nog terug in de Integrity Superdome-servers van HPE, waardoor de impact beperkt blijft tot een nichepubliek.

Itanium was Intels poging om een eigen 64 bit-architectuur te ontwikkelen. De processors waren in 2001 exclusief voor de servermarkt bedoeld en kwijtten zich in theorie beter van hun taak dan x86-processors. Zo was Itanium erg goed in parallel rekenwerk.

Compatibiliteitsproblemen

Intel had veel hoop voor Itanium, onder andere omdat de 64 bit-versie van x86 werd ontwikkeld door concurrent AMD. Een eigen 64 bit-architectuur klonk aanlokkelijk, maar Itanium-64 raakte nooit echt van grond. Toepassingen moeten speciaal herwerkt worden voor compatibiliteit met de Itanium-architectuur, maar dat gebeurde nooit op grote schaal. Beperkte software-ondersteuning zorgde er zo voor dat Itanium een weinig bekend en bemind product bleef.

HPE was een grote voortrekker van Itanium met zijn Integrity-reeks. De fabrikant bouwde een eigen besturingssysteem voor de servers: HP-UX gebaseeerd op Unix.  Dat besturingssysteem krijgt nog ondersteuning tot 21 december 2025. Eigenaars van Itanium-servers zijn dus nog even gerust.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.