Altera splitst af van Intel

altera

Altera voltooit de afsplitsing van Intel en gaat verder als onafhankelijk bedrijf. Het is geen definitieve breuk, want beide bedrijven blijven nauwe banden houden.

In een post op X roept Altera de onafhankelijkheid uit van Intel. De vlag werd symbolisch gehesen aan het hoofdkantoor van het chipbedrijf. Daarmee is een lange afsplitsing op papier compleet, maar Intel blijft wel nauwe banden hebben met zijn voormalige dochterbedrijf.

Intel nam Altera in 2015 over. Sinds eind 2023 begon het meer afstand te nemen. Altera werd eerst omgevormd tot een zelfstandige entiteit onder de vlag van Intel. In de eind vorig jaar aangekondigde herstructureringsplannen van Intel bleek Altera geen prioriteit meer voor Intel. Nieuwe investeerders werden gezocht om een minderheidsbelang in het bedrijf over te nemen.

FPGA

Altera is gespecialiseerd in Field Programmable Gate Arrays, beter gekend als FPGA’s. Een FPGA is een boetseerbare chip met daarin transistors geordend in logische blokken, maar niet in een vaste architectuur zoals bijvoorbeeld een x86-processor. Via firmware kunnen gebruikers die blokken aan elkaar koppelen zoals ze willen. Dit zorgt voor meer flexibiliteit en lagere kosten.

Zo ontstaat er een unieke chip op maat van specifieke taken, zonder dat de eindgebruiker effectief een eigen chip moet ontwikkelen en laten maken. Intel had tien jaar geleden grote verwachtingen van de FPGA-technologie om zijn voetafdruk in de datacentermarkt te vergroten.

Nauwe banden

Intel en Altera gaan als vrienden uit elkaar. Altera zal zijn chips voorlopig laten bakken door Intel Foundry, de productietak die Intel eveneens wil afstoten. Maar in principe is Altera als zelfstandig bedrijf vrij om met andere bakkers in zee te gaan. Een beursgang is een mogelijke vervolgstap voor Altera.

lees ook

Komt het nog goed met Intel?  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.