Een jaar na de overname van supercomputerspecialist Cray werkt HPE de integratie van het bedrijf in de eigen organisatie af. Voortaan biedt de hardwarereus één HPC-portfolio aan.
Wil je een supercomputer bouwen, dan kan je voortaan aankloppen bij het HPE Cray-portfolio. HPE Cray is de naam voor de geïntegreerde line-up van beide bedrijven. Onder de vlag leven twee families HPE Cray Air Cooled, en HPE Cray EX Liquid Cooled. Het aanbod combineert hard- en software afkomstig van zowel HPE als Cray zelf. Beide families zijn voorzien van een standaard-configuratie.
Standaard-configuraties
De HPE Cray-supercomputer is een luchtgekoeld Apollo 200-systeem met vier AMD Epyc 7002-nodes in een 2U-server. De HPE Cray EX is dan weer een vloeistofgekoelde kast met ruimte voor 64 compute blades, allemaal voorzien van vier dual socket AMD Epyc 7002-nodes goed voor 512 cpu’s per serverkast.
Beide producten komen met een bijhorende software-stack voor management en networking. Het spreekt voor zich dat HPE wanneer nodig ook maatwerk zal verrichten. De standaard-configuraties illustreren in de marge hoe AMD zich vandaag als standaard heeft opgewerkt in het HPC-landschap ten koste van de duurdere en vaak minder krachtige Intel Xeon-lijn.
Exaflops-contracten
HPE kondigde de overname van Cray midden augustus 2019 aan. De acquisitie werd op eind september vorig jaar gefinaliseerd. Het prijskaartje voor de integratie van Cray bedroeg 1,3 miljard dollar. Eind 2019 verfriste HPE zijn HPC-portfolio al naar aanleiding van de overname maar het heeft tot vandaag geduurd vooraleer een duidelijk geïntegreerd aanbod het daglicht zag.
HPE zal onder andere de exaflops Aurora-supercomputer voor de VS bouwen tegen 2021, net als de 1,5 exaflops Frontier en 2 exaflops El Capitan. Het bedrijf haalde de contracten mee binnen met de overname van Cray, aangezien de overheidsinstanties in de VS de HPC-specialist omarmden voor de acquisitie. De situatie zorgt ervoor dat HPE’s naam binnenkort op de krachtigste supercomputers ter wereld zal prijken.