Duitse Hunter-supercomputer met AMD en vloeistofkoeling viert activering

Duitse Hunter-supercomputer met AMD en vloeistofkoeling viert activering
Foto: Julian Holzwarth/HLRS

In Duitsland is de Hunter-supercomputer operationeel. Het systeem is door HPE gebouwd met AMD Instinct MI300-APU’s en maakt gebruik van directe vloeistofkoeling.

In Duitsland viert het High-Performance Computing Center of the University of Stuttgart (HLRS) dat zijn nieuwste supercomputer operationeel is. Het systeem heet Hunter, en is goed voor een piekrekenkracht van 48,1 Petaflops. Dat volstaat in principe voor een plaatsje in de top 50 van de lijst met ’s werelds krachtigste supercomputers wanneer de Top 500 zijn volgende officiële ranking publiceert.

Hunter is gebouwd door HPE op basis van de HPE Cray EX4000-architectuur. Die architectuur vormt ook de basis van de drie bestaande exascale-supercomputers die de wereld vandaag rijk is. Het HPC-systeem bestaat uit 136 nodes verbonden via HPE’s Slingshot-interconnect.

Instinct-APU’s en vloeistofkoeling

Voor de rekenkracht doen HPE en HLRS beroep op de AMD Instinct MI300A-APU. De Instinct MI300A is een AI-chip voorzien van 228 compute units gebouwd op de CDNA 3-architectuur voor acceleratie van workloads, gekoppeld aan 24 Zen 4-rekenkernen en 128 GB HBM3-geheugen, allemaal op dezelfde chip. De APU is AMD’s antwoord op Grace-Hopper-superchip van Nvidia.

Koeling van het systeem gebeurt niet meer met lucht. Hunter is volledig uitgerust met directe vloeistofkoeling. Dat moet de supercomputer frisser houden en minder energie verbruiken.

De architectuur van Hunter maakt het systeem erg geschikt voor AI-training. AI-start-up Seedbox.ai heeft het systeem tijdens de testfase al ingezet om LLM’s in 24 Europese talen te trainen. Die modellen zullen onder een opensource-licentie beschikbaar komen.

Hunter moet verdere AI-ambities binnen de EU ondersteunen onder de vlag van het HammerHAI-project. Dat project maakt deel uit van de plannen van de EuroHPC Joint Undertaking, en moet het Europese gebruik van AI een boost geven.

De activatie van Hunter past binnen de ambitie van de EU om onafhankelijker te worden van het buitenland inzake HPC-rekenkracht. Supercomputers hebben een strategische relevantie, en Europa wil voldoende capaciteit op het eigen grondgebied uitbouwen. Andere systemen die onder Europese impuls het levenslicht zagen, zijn Eni in Italië en Lumi in Finland, waaraan België meewerkte.

Op naar exascale

Ondanks de stevige prestaties van Hunter, is het HPC-systeem slechts een opstapje. In 2027 wom het HLRS samen met HPE een nieuw systeem met de naam Herder activeren. Herder krijgt een gelijkaardige architectuur, maar moet een rekenkracht van honderden Petaflops hebben. Herder werd zelfs als een exascale-systeem omschreven bij de aankondiging, al is het niet duidelijk of Herder echt de grens van de Exaflops zal overschrijden. De eerste Europese exascale-computer wordt vermoedelijk Jupiter, gebouwd door Eviden rond de in Europa ontwikkelde SiPearl Rhea-processors.