Sinds Broadcom de VMware-licenties aanpakt, groeit de migratie van virtueel-naar-fysiek, de zogenaamde ‘devirtualisatie’, volgens Gartner.
Bare metal maakt een comeback volgens analistenbureau Gartner. In zijn 2024 ‘Hype Cycle for Datacenter Infrastructure’ waarschuwt het merk voor devirtualisatie. De trend is het gevolg van de overname van VMware door Broadcom. Wat volgde was een weg van miserie voor heel VMware-klanten.
“Als on-premises virtualisatieprojecten overstappen van Enterprise License Agreement (ELA) en eeuwigdurende licenties naar nieuwe bundeling, socket-to-core ratio’s en consumptiemodellen, kunnen de kosten en prijzen twee tot drie keer zo hoog worden”, aldus Gartner via The Register.
Deze kosten kunnen organisaties moeilijk verantwoorden voor sommige grote workloads. Die kunnen volgens Gartner “niet profiteren van dezelfde toename in dichtheid en kostenbesparingen als het consolideren van kleine werklasten.”
Gartner verwacht dat devirtualisatie kan helpen, maar waarschuwt ook voor de nadelen. “Hou rekening met de kosten en complexiteit van het aanschaffen en gebruiken van bare metal-systemen die dezelfde weerbaarheid bieden als een gevirtualiseerde omgeving.”
In zijn Hype Cycle zegt Gartner dat vandaag één procent van de organisaties in aanmerking komen voor devirtualisatie. Het verwacht dat de technologie matuur genoeg is binnen vijf tot tien jaar.
Revirtualisatie doorbreekt de hype
Het migreren naar nieuwe hypervisors, door Gartner ‘revirtualisatie’ getiteld, is technologie dat over de hypepiek zit en nuttig is voor vijf tot twintig procent van de organisaties.
“Revirtualisatie wordt meestal ondernomen om een technische tekortkoming te verhelpen of om een levensvatbaarheids- of commercieel risico aan te pakken”, legt de Hype Cycle uit. “Dergelijke inspanningen kunnen de totale eigendomskosten verhogen, onvolwassen administratieve en beheertooling introduceren, extra operationele lasten creëren of betrouwbaarheidsproblemen veroorzaken.”
Toch vindt Gartner dat deze risico’s de moeite waard kunnen zijn. De bedoeling is “om de blootstelling aan meer audits en contractuele problemen als gevolg van de overstap van gevestigde providers naar abonnementsmodellen te compenseren.”
Edge computing zit in de problemen
De technologiën die op de piek van de hype zitten, zijn circulaire economieën in IT, net-zero datacenters, verbruiksgebaseerde modellen voor on-prem en hybride IT en direct-to-chip (D2C) vloeistofkoeling.
Edge computing schuift naar de zogenaamde ‘trough of desillusionment’. Gartner claimt dat de technologie heeft gefaald om te leveren wat het beloofde. De automatisering van infrastructuur en immersiekoeling zitten in hetzelfde schuitje. Ook composable infrastructure is over zijn piek heen.