EU wil onderzeese kabelinfrastructuur veerkrachtiger maken, met steun van lidstaten 

De EU brengt aanbevelingen uit die het belang van de onderzeese kabelinfrastructuur extra moet belichten. Lidstaten worden aangemoedigd meer te investeren in deze infrastructuur en aanvragen hieromtrent als prioritair te behandelen.  

De Commissie heeft aanbevelingen voorgelegd waarin het lidstaten oproept om meer te investeren in onderzeese infrastructuur van internetkabels. De EU wil de veiligheid en veerkrachtigheid van deze kritieke infrastructuur verbeteren, aangezien het de cruciale basis vormt van het internationale internetverkeer. In tijden van oorlog en conflicten vormt de communicatie via onderzeese kabelinfrastructuur een kritieke en zwakke schakel, vandaar de vraag aan EU-lidstaten om iedere aanvraag omtrent de kabelinfrastructuur de hoogste prioriteit te geven.  

Belang onderzeese kabelinfrastructuur

Europese economieën en samenlevingen zijn steeds meer afhankelijk van internet en internationale connectiviteit. De onderzeese kabelinfrastructuur speelt hier een belangrijke rol in, aangezien het overgrote deel van het internationale dataverkeer via deze weg verloopt. In tijden van oorlog en conflicten, is het van cruciaal belang om deze essentiële schakel extra te beschermen.  

Met de nieuwe voorgelegde aanbevelingen vraagt de Commissie om aanvragen met betrekking tot onderzeese kabelinfrastructuur, voor bouw-, exploitatie-, onderhouds- of reparatiewerkzaamheden sneller af te handelen. Het advies van de EU aan zijn lidstaten is dan ook om “aan onderzeese kabelinfrastructuren de status van het hoogst mogelijke nationale belang te verlenen.” Bij de aanbevelingen werd ook een whitepaper uitgebracht met een analyse over waarom de behoefte aan een veerkrachtigere digitale infrastructuur zo belangrijk is.  

Woelige tijden

In termen van veiligheid wil de Commissie dat de EU-lidstaten de infrastructuur adequaat beheren en controleren om ze zo te beschermen tegen externe bedreigingen. Lidstaten dienen een risicobeoordeling uit te voeren van de cyberbeveiliging en fysieke beveiliging, maar ook verplichtingen op te leggen aan leveranciers en exploitanten om de veiligheid extra te waarborgen.  

De onrust in de wereld zorgt ervoor dat dergelijke belangrijke schakels extra aandacht krijgen als het gaat over veiligheid. In 2022 werd bijvoorbeeld een onderzeese kabel in het Verenigd Koninkrijk beschadigd en een andere kabel doorgesneden. De huidige conflicten zorgen ervoor dat er met extra voorzichtigheid gewerkt wordt.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.