De Amerikaanse Frontier-installatie is de eerste exascale supercomputer die de TOP 500-lijst haalt. AMD is hofleverancier van de installatie met CPU’s en GPU’s.
In de nieuwe TOP 500-lijst van supercomputers wordt voor het eerst de exascale-barrière doorbroken met de Amerikaanse Frontier supercomputer. Die werd eerder dit jaar in productie genomen nadat de Amerikaanse overheid in 2019 budget had vrijgemaakt voor het exascaleproject. Het doel was 1,5 exaflops, vandaag haalt de machine 1,1 exaflops. De totale kost van het systeem wordt op 500 miljoen dollar geschat.
Frontier steekt de Japanse Fugaku supercomputer voorbij in de lijst. Die laatste haalt 442 petaflops in de HPL-benchmark. Volgens Fujitsu, de fabrikant van de Fugaku-installatie, heeft het systeem wel een theoretische topsnelheid van meer dan één exaflop.
De Frontier supercomputer werd samengesteld door Cray met AMD als hofleverancier. Iets na de aankondiging kocht HPE Cray voor 1,3 miljard dollar. Een jaar later werd de hele line-up geïntegreerd in het aanbod van HPE.
AMD en Cray bouwden Frontier
Frontier bestaat uit 74 rackkasten die elk 128 blades bevatten. Elke blade heeft een derde generatie AMD Epyc 64C 2 GHz CPU aan boord en vier AMD Instinct MI250x GPU’s. In totaal bevat Frontier 9.408 CPU’s en 37.632 GPU’s die allemaal heel wat warmte opwekken. De koelinstallatie verbruikt elke minuut 22.000 liter water, luchtkoeling is niet langer haalbaar bij dit type installatie.
lees ook
Hoe Europa de concurrentie aangaat in de exascale-race
In totaal is er 144 kilometer bekabeling nodig. Het bliksemsnelle Cray Orion opslagsysteem levert 700 petabytes aan capaciteit en kan data aan 35 TB/s wegschrijven.
Lang zal Frontier niet bovenaan de TOP 500-lijst blijven staan. Cray werkt samen met het Amerikaanse energiedepartement aan de El Capitan supercomputer die meer dan 2 exaflops zou moeten leveren. Opnieuw is AMD de hofleverancier met CPU en GPU.