Nog nooit genereerde de Belg meer internettrafiek. Volgens de cijfers van BNIX was 2021 een recordjaar met daarin piektrafiek van ongeziene hoogtes.
2021 volgt 2020 op als nieuw recordjaar voor het Belgische internetverkeer. Dat blijkt uit de cijfers van internetknooppunt BNIX, dat een significant deel van het landelijke verkeer verwerkt. Zowel de gemiddelde trafiek over het hele jaar als individueel piekverkeer lagen ongezien hoog.
Meer volume, hogere piek
BNIX rapporteert een gemiddelde trafiek van 224 gigabit per seconde op zijn platform. Vorig jaar was dat nog 220 Gb/s. Dat cijfer toont aan dat de veranderingen ingezet als gevolg van de eerste lockdowns tijdens de pandemie voor een stuk structureel zijn. In 2019, voor de uitbraak van Covid-19, bedroeg het gemiddelde volume ter illustratie maar 160 Gb/s.
Ook de individuele pieken liggen hoger. Eind 2020 werd voor het eerste de kaap van 600 Gb/s overschreden. Dat was toon een record, maar dergelijke volumes werden in 2021 routine. Het record ligt nu op 638 Gb/s en werd op 15 februari 2021 gevestigd. Nooit eerder zag het internetknooppunt zoveel data passeren in één seconde tijd.
Impact van maatregelen
In de cijfers van BNIX is een duidelijke correlatie tussen trafiek en de strenge coronamaatregelen van het voorjaar. Wanneer die met de zomer lakser worden, daalt ook het volume van het internetverkeer dat het platform te verwerken krijgt. Toch blijft de trafiek over het algemeen hoger liggen dan voor de pandemie, zelfs in periodes waarin er weinig tot geen maatregelen rond afstandswerk van kracht waren.
BNIX, dat uitgebaat wordt door Belnet, regelt als knooppunt het dataverkeer tussen de grote Belgische telecomproviders, grote bedrijven, internationale organisaties en de rest van het internet. De organisatie verwacht dat de digitalisering zich zal blijven voorzetten. Belnet is momenteel bezig met de vernieuwing van het BNIX-platform om hogere volumes de baas te kunnen.
Toekomst
Of de trafiek dit jaar even hoog zal liggen als vorig jaar, is voorlopig nog een open vraag. Een stijging tegenover de pré-covidperiode lijkt een zekerheid, maar zonder strenge telewerk-maatregelen zullen de meest excessieve pieken vermoedelijk wel afgevlakt worden.