Belgen op MWC: b-Things maakt de rekening voor het IoT

Op Mobile World Congress in Barcelona heeft België een apart paviljoen. Elke dag spreken we met interessante Belgische bedrijven. Nu is het de beurt aan b-Things, een bedrijf uit het Mechelse dat de software aanlevert die billing in een IoT-context mogelijk maakt.

Wie zich het prepaid-tijdperk herinnert, of misschien zelfs nog een prepaid-simkaart heeft, kan zich nog voor de geest halen hoe belangrijk het is om het verbruik in het oog te houden en na te gaan of je nog wel voldoende belminuten of megabytes over hebt. De software die het monitoren van dergelijk verbruik mogelijk maakt, is ook essentieel voor het internet der dingen.

Dat vertelt Stefan Muysewinkel, mede-oprichter van b-Things. Dat nieuwe bedrijfje uit het Mechelse bouwde een raamwerk om een dergelijk consumptiemodel uit te rollen voor IoT-toepassingen. Denk daarbij niet alleen aan een prepaid-aanpak, maar vooral aan een systeem waarbij billing op basis van verbruik wordt mogelijk gemaakt, voor eender wat.

Betaal wat je gebruikt

Muysewinkel geeft enkele voorbeelden. “Een fabrikant van een dialysesysteem kan de medische machine bijvoorbeeld gratis ter beschikking stellen van ziekenhuizen en vervolgens factureren op basis van het actuele verbruik. Hetzelfde geldt voor een vorkliftbouwer, die kan aanrekenen op basis van het aantal acties uitgevoerd door het toestel.” Eigenlijk alles waarbij een toestel één of meerdere acties verricht, en op basis daarvan gefactureerd wordt, kan ondersteund worden door b-Things.

“Daarbij zijn we afhankelijk van integratoren”, vertelt Muysewinkel. “We zijn een klein bedrijf en we mikken er vooral op om onderdeel te worden van een grotere oplossing. Daarbij bieden we natuurlijk ondersteuning voor de integratie, maar kunnen we op een partner rekenen voor de rest van het werk.”

Nu IoT-toepassingen steeds populairder worden en traditionele betaalmodellen sowieso onder druk staan, hoopt b-Things een belangrijk stuk van de koek mee te pikken. “We ondersteunen alle relevante technologieën (Lora, Sigfox…) en onze technologie is helemaal klaar voor 5G.”

Gerelateerd: Internet of Things in België: hoe ziet het netwerklandschap eruit?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.