Belgische innovatie op MWC: hoe ons land schittert vanuit de schaduw

Belgische paviljoen MWC 2019

Van een blockchainplatform waar je echt iets mee bent, over een financieel model voor IoT, tot een platform dat jou beter kent dan je eigen moeder: ons land staat mee aan het voorfront van de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Voorbij de standen zo groot als huizen, de flitsende lichtschermen en de entertainende robots schuilt het bescheiden ogende Belgische paviljoen op het Mobile World Congress in Barcelona. In dat paviljoen vinden we een dozijn kleine standjes, die Belgische innovatie mooi samenvatten. Hoewel ze eerder bescheiden zijn en niet in het oog zullen springen van wie er niet naar zoekt, herbergen ze een schat aan ambitie en kennis.

Voor het tweede jaar op rij ging Techzine langs bij de Belgen op MWC. Opnieuw zetten we een handvol inspirerende bedrijven van eigen boden in de kijker. Het veld waarin ze actief zijn verschilt, maar één ding hebben ze gemeen: het zijn stuk voor stuk veelbelovende organisaties met de visie en de kennis om nationaal en internationaal hun stempel te drukken.

Sentiance: van banale data tot nuttige profielen

Zo is er Sentiance: een bedrijf uit het Antwerpse dat intussen 50 mensen op de payroll heeft staan. Sentiance zet IoT-data om in gedragspatronen. Door data van accelerometers en de gps-sensor in een telefoon te combineren met andere persoonsgegevens, tovert het bedrijf banale data om tot waardevolle gedragsprofielen.

“Volgens GDPR zijn we een data processor”, vertelt Bert Brans, VP Business Development EMEA aan Techzine. Sentiance gaat enkel aan de slag met anonieme data, het vergaren gebeurt door de klant, die daarvoor meteen ook de toestemming moet vragen. Wat daar concreet uitkomt, kan je heel eenvoudig zelf testen. Bij wijze van demo stelt Sentiance een online-app ter beschikking, die laat zien wat data uit je accelerometer en je gps-locatie zoal over je vertellen.

Lees: Sentiance maakt van banale data nuttig gebruikersprofielen

 

Wooclap: interactieve presentaties

Van monotoon naar interactief: Wooclap ontwikkelde een platform waarmee je een bestaande presentatie eenvoudig kan opfleuren met interactieve delen. De interactiviteit vertaalt zich naar bijvoorbeeld meerkeuzevragen of polls. In totaal biedt Wooclap 20 manieren om interactie toe te voegen aan een presentatie.

Daar is vraag naar, blijkt op MWC. Vandaag is het platform al beschikbaar in zes talen (waaronder natuurlijk ook de onze) en wordt het gebruikt door 80.000 instructeurs. Het is duidelijk dat de focus van het project op educatie ligt, maar zeker de polls zijn ook interessant om bedrijfspresentaties interactiever te maken.

Lees: Wooclap maakt presentaties interactief

 

Tessares: het beste van 5G en DSL

Zeker in landelijke gebieden is het niet ongezien: je DSL-aansluiting zit te ver van de centrale kast, met een trage internetverbinding tot gevolg. Tessares ontwikkelde een systeem om via MPTCP de DSL-verbinding te voorzien van een upgrade met 4G. Beide verbindingen werken dan samen op de achtergrond om zo toch voldoende connectiviteit aan de klant te bieden.

Tessares werkt samen met onder andere KPN en Telia, maar ook 3GPP. De MPTCP-techniek die het bedrijf gebruikt zal zo zijn weg vinden naar release 16 van de 5G-standaard, wat het eenvoudiger zal maken om de verschillende types connectiviteit naadloos met elkaar te combineren tot een stabiele en snelle verbinding, zelfs op plaatsen waar dat niet voor hand ligt.

Lees: Tessares wil 4G-DSL-hybridetechniek in 5G verwerken

 

Inmanta: snelheid en flexibiliteit voor telecomoperatoren

De mensen van Inmanta merkten een flinke discrepantie tussen de snelheid waarmee een cloudbedrijf als Amazon of Google vandaag innoveert, en maanden tot jaren die nodig zijn voor een telco om zelf nieuwe diensten en applicaties uit te rollen. Minder dan de mindset speelt de complexe infrastructuur hierbij een rol: snel en agile applicaties ontwikkelen op een netwerk gebouwd uit hardware- en softwareoplossingen van tientallen vendoren is niet eenvoudig.

Inmanta wil dat probleem oplossen met een orkestratielaag die ontwikkelaars kunnen aanspreken. Zo kunnen ze via intent based programming nieuwe apps bouwen op de eenvoudig toegankelijke laag, die vervolgens de vertaalslag maakt naar de complexe infrastructuur. Die aanpak maakt het mogelijk om veel sneller nieuwe diensten te ontwikkelen, aan te passen en uit te rollen, om zo concurrentieel te blijven. Verschillende grote (Belgische) operatoren hebben na enkele succesvolle proefprojecten al interesse.

Lees: Inmanta maakt telco’s flexibel en agile

 

b-Things: een financieel model voor IoT

Dat het internet der dingen alleen maar belangrijker zal worden in de toekomst, staat buiten kijf. Met de komst van slimme toestellen en verbonden sensoren worden ook nieuwe zakenmodellen mogelijk. Steeds meer Capex-aankopen kunnen vervangen worden door Opex-abonnementsformules waarbij je betaalt voor het gebruik van een toestel in plaats van voor het toestel zelf. Denk aan een dure medische scanner die een ziekenhuis gratis ter beschikking krijgt en vervolgens per scan betaalt.

Een dergelijk model vereist een softwarelaag om verbruik accuraat te meten en te verrekenen. Dat is precies wat b-Things bouwde. Het platform laat klanten toe hun verbruik in het oog te houden en geeft uitbaters een houvast om werkelijk verbruik aan te rekenen. Het platform is vandaag al compatibel met 5G, maar werkt ook met IoT-netwerken zoals Lora en Sigfox.

Lees: b-Things maakt de rekening voor het IoT

 

SettleMint: de kracht van blockchain in de praktijk

Van een veiliger en sneller notariaat over veiliger stemmen tot het traceren van voedsel: blockchaintechnologie voorbij de hype heeft heel wat concrete voordelen. Die zijn niet altijd eenvoudig te implementeren en daar komt SettleMint tussenbeide. Dat bedrijfje biedt middleware bovenop het Ethereum-netwerk, waarmee bedrijven eenvoudig aan de slag kunnen om snel concrete blockchaintoepassingen te bouwen.

Het Mint-platform kon al op heel wat bijval rekenen, niet alleen in eigen land, maar zeker ook in het Azië en het Midden-Oosten, waar SettleMint intussen ook een vestiging heeft. De oplossingen van SettleMint leven doorgaans op de achtergrond, terwijl de toepassingen waarop ze gebaseerd zijn wel in de schijnwerpers staan. Dat houdt het bedrijf niet tegen om te blijven innoveren en blockchain op een eenvoudige manier naar alle relevante domeinen te brengen, zonder mee te springen op de intussen stervende cryptohype.

Lees: SettleMint laat zien waartoe blockchain in staat is

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home