Apple, Google en Ikea werken naar nieuwe IoT-standaard

IKEA Smart Home

Eén standaard voor alle smart devices thuis en op kantoor: die droom willen verschillende grote bedrijven samen verwezenlijken met de CHIP-standaard. IP wordt het centrale protocol, waardoor een allegaartje aan hubs in theorie overbodig wordt.

Vandaag bestaan er ongeveer evenveel standaarden voor smart home-toestellen als er fabrikanten zijn. Apple en Amazon gebruiken ieders hun eigen protocol, en Google hanteert een handvol standaarden al naargelang het type product. Combinaties van Bluetooth, IP en IEEE 802.15.4 zijn het meest in trek. Die laatste is een standaard voor low power mesh-netwerken die het bekendst is in de vorm van de Zigbee-standaard.

API’s

De verdeeldheid maakt het vervelend voor toestellen om met elkaar te praten. Dat is vooral lastig naar spraakassistenten zoals Google Home of Amazon Alexa toe. Die ontpoppen zich steeds meer tot centrale hub voor alles IoT, zeker in thuissituaties. Dat betekent dat fabrikanten van bijvoorbeeld slimme verlichting hun systeem compatibel moeten maken met de protocollen en API’s van alle relevante fabrikanten: een complexe en tijdrovende investering.

Een verzameling van grote spelers wil dat euvel nu oplossen met een nieuwe standaard: Connected Home over IP. De deelnemers zijn niet van de minsten. Naast Google, Apple en Amazon doen ook Zigbee, Signify (het vroegere Philips Hue), SmartThings en zelfs Ikea mee. Die laatste zet steeds meer in op slimme apparaten en heeft er alle profijt bij om deel uit te maken van een bredere standaard.

CHIP

Connected Home over IP, CHIP voor de vrienden, wil zoals de naam suggereert bestaande IP-netwerken gebruiken. Door toestellen rechtstreeks te verbinden met een bestaand kantoornetwerk en een centraal protocol te kiezen, wordt het volgens de deelnemers veel eenvoudiger om apparaten te verbinden en met elkaar te laten praten. Een functioneel IP-netwerk vind je toch in ieder huis en slim kantoor. Met CHIP wordt het in theorie mogelijk op apparaten rechtstreeks op een netwerk aan te sluiten zonder extra hub. Eens aangesloten moeten ze dan moeiteloos met elkaar kunnen praten en dus ook bedienbaar zijn via spraakassistenten.

CHIP heeft het potentieel om het werk van IoT-fabrikanten een stuk eenvoudiger te maken, al is het maar de vraag of de onderneming zal slagen in haar opzet. Een overkoepelende standaard creëren voor iedereen, die een veelvoud van bestaande standaarden moet verenigen, is geen eenvoudige klus. Vaker dan niet is het eindresultaat gewoon één extra standaard die het hele landschap nog complexer maakt. Gezien de deelnemers lijkt het project in ieder geval een goede kans op slagen te hebben.

Bijkomend is het project opensource en royalty-vrij: eens uitgewerkt kan iedereen er dus gratis deel van uitmaken. In de loop van volgend jaar wil het CHIP-consortium al een eerste draft-versie van de standaard publiceren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.