De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) heeft Amazons plannen goedgekeurd om 3.236 satellieten naar de Kuipergordel te sturen. Hiermee wil het een wereldwijde internetdekking garanderen op aarde. De beslissing is een cruciale stap richting lancering.
Amazon plant om satellieten de ruimte in te sturen op drie verschillende hoogtes. Om de eerste diensten te kunnen leveren, zouden 578 satellieten al genoeg zijn. Het totale project vereist volgens de FCC-registratie een investering van meer dan 10 miljard dollar en wordt Project Kuiper genoemd.
De FCC voegt wel enkele vereisten om het contract geldig te houden. De helft van alle satellieten moet tegen 2026 in de ruimte hangen. Uiteindelijk krijgt Amazon tot 2029 om alle satellieten in de ruimte te schieten. Lukt dat niet, dan vervalt de FCC-licentie.
Concurrentie
De goedkeuring is een eerste belangrijke stap voor Amazon. Nu moet het een finaal plan voorschotelen hoe de satellieten ruimtevoorwerpen kan mitigeren. De initiële aanvraag van Amazon bevat namelijk nog geen gefinaliseerde plannen rond het design van de satellieten.
Met de nieuwe dienst wil Amazon naast wereldwijd klanten werven ook telecomproviders aanboren. Zij kunnen de satellieten gebruiken als basis om LTE- en 5G-diensten te leveren aan nieuwe gebieden.
Amazon is niet de enige die de ruimte wil veroveren om over de hele wereld internetdekking te leveren. SpaceX is zijn belangrijkste concurrent. Die heeft al meer dan 500 satellieten in een baan om de aarde gelanceerd en start binnenkort een béta-programma. SpaceX mikt op 12.000 satellieten voor zijn StarLink-project om wereldwijd een optimale dekking te hebben.
Tot slot is er OneWeb dat met een groep van 650 satellieten internet wil leveren. Vandaag heeft het al 74 satellieten in een baan om de aarde, maar echt vlot gaat het niet. Het bedrijf wilde het faillissement aanvragen eerder dit jaar maar kreeg uiteindelijk toch het nodige geld van de overheid van het Verenigd Konikrijk en Indisch telecombedrijf Bharti Global.