Na een strategische samenwerking met Microsoft Azure vorig jaar krijgen nu ook Google Cloud en AWS cloud-native ondersteuning voor SAS Viya. Red Hat OpenShift staat op de radar en wordt later dit jaar toegevoegd aan het lijstje.
Vorig jaar optimaliseerde SAS Viya voor Microsoft Azure en werden industrie-specifieke SAS-oplossingen in de Azure Marketplace opgenomen. De samenwerking was voor klanten belangrijk volgens SAS voor een naadloze transitie naar de cloud. Een jaar na de aankondiging rond Azure staan de volgende cloudproviders klaar in de rij.
Op het SAS Global Forum 2021 kondigt de analytics-expert aan dat SAS Viya ook naar AWS en Google Cloud Platform (GCP) komt. “We hebben de functionaliteit dit jaar bij een aantal klanten geïnstalleerd en gefinetuned”, zegt Mathias Coopmans, enterprise architect EMEA lead bij SAS. “Vanaf vandaag is die bètafase voorbij en kan iedereen aan de slag met de nieuwe native services binnen AWS en GCP.”
Zo maakt SAS Viya gebruik van naadloze integratie en interoperabiliteit met Amazon Elastic Kubernetes en Amazon RDS. Binnen GCP kunnen klanten gebruik maken van de Google Kubernetes Engine en Google Cloud SQL.
“Die uitbreiding is wel belangrijk omdat klanten die flexibiliteit willen”, zegt Coopmans. “Heel wat bedrijven hanteren een multicloudstrategie, maar het is perfect mogelijk dat ze voor containers of bepaalde data specifiek in één cloud opereren. Dan moeten wij ook flexibiliteit tonen. Door nu zowel in Azure, AWS als GCP SAS Viya aan te bieden, dekken we het merendeel van de markt af binnen Europa.”
Red Hat OpenShift
De SAS clouddiensten groeiden met 8,9 procent in 2020, wat volgens de analytics-expert heel hoog is rekening houdend dat de dienst nog wereldwijd moest worden uitgerold. Het momentum is er in 2021 waarbij het eerste kwartaal goed was voor een groei van 34 procent jaar op jaar.
Later dit jaar voegt SAS Viya ook Red Hat OpenShift toe aan zijn lijstje. Vandaag zit dat nog in een bèta-fase. Die samenwerking is belangrijk volgens Coopmans. “Met AWS, Azure en GCP dekken we een groot deel van de cloudmarkt af, maar niet iedereen zet de stap naar de cloud voor data en analytics of kan die zetten. Dat maakt het voor ons belangrijk om Red Hat OpenShift native te ondersteunen om ook on-premises een krachtige optie te hebben.”